DOCUMENT Proiectul rectificării bugetare: deficitul bugetar va ajunge la 7,13% din PIB, deși la finalul lunii octombrie era de doar 4%. Fondul de rezervă al Guvernului primește peste 700 de milioane de lei

G4Media nov. 24, 2021 0 comentarii
Calcul economie contabilitate bani

Ministerul Finannțelor a publicat miercuri seară proiectul de OUG privind rectificarea bugetară. Proiectul prevede alocări semnificative pentru Fondul de rezervă al guvernului (folosit discreționar de premier, de obicei), Ministerul Sănătății, al Muncii și al Finanțelor, dar și scăderi mari de bugete la Agricultură și Transporturi.

De remarcat că proiectul de OUG prevede o creștere masivă a deficitului bugetar în doar două luni. Dacă la finalul lunii octombrie deficitul era de 4.03% din PIB, deficitul pe totalul anului va ajunge la 7,13% din PIB.

  • Iată cele mai importante informații din proiect:

Bugetul de stat pe anul 2021 se majorează la venituri cu suma de 1,11 miliarde de lei lei, iar la cheltuieli se diminuează cu suma de 1,29 miliarde lei credite de angajament și se majorează cu suma de 5,94 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul se majorează cu suma de 4,83 miliarde lei.

Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naționale (cash) crește la 84.905,1 milioane lei acesta menținându-se la 7,13% din PIB.

Proiectul prevede o sumă uriașă, de 727,3 milioane lei, pentru alimentarea Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Ministerele cu cele mai mari creșteri de buget:

– Ministerul Finanțelor – Acțiuni Generale: +3,4 miliarde lei

Ministerul Sănătății: +2,4 miliarde lei

– Ministerul Muncii: +2,1 miliarde lei

Ministerele cu cele mai mari scăderi de buget:

– Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: -2,3 miliarde lei

– Ministerul Transporturilor: -757,3 milioane lei

– Ministerul Energiei: -172,8 milioane lei

În curs de actualizare / Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.