Muncitorii francezi blochează Parisul, într-o grevă extinsă din cauza reformei pensiilor

Paris, Franta

Școlile și rețelele de transport franceze au fost puternic perturbate marți, pentru a doua oară în această lună, în timp ce sindicatele au organizat o nouă grevă în masă împotriva planurilor guvernului de a crește vârsta de pensionare pentru majoritatea lucrătorilor, transmite CNN Business.

Sindicatele și partidele de opoziție au chemat oamenii să protesteze în marile orașe, în speranța că se va repeta prima mare demonstrație împotriva acestor planuri, care a avut loc la 19 ianuarie, când au participat peste 1 milion de persoane. Grevele din acea zi au dus la blocarea rețelei de transport și au închis Turnul Eiffel pentru vizitatori.

La Paris, peste 100 de școli vor fi închise marți, iar 60% dintre profesori vor ieși în stradă, a anunțat pe Twitter principalul sindicat din educație, FSU.
Se așteaptă ca capitala Franței să suporte cea mai mare parte a protestelor. Agenția de transport a orașului, RATP, a avertizat că serviciile de metrou și de trenuri suburbane vor fi “foarte perturbate”.

Operatorul național de căi ferate SNCF a declarat că două treimi din trenurile TGV, serviciul feroviar interurban de mare viteză al Franței, vor fi anulate marți și doar 20% din trenurile regionale vor funcționa.

Air France (AFLYY) a anulat 10% din zborurile pe distanțe scurte, dar a declarat că grevele nu vor afecta serviciile pe distanțe lungi. Eurostar, între timp, a anulat mai multe servicii între Paris și Londra.

Vor avea loc 248 de proteste în întreaga țară, a declarat marți Philippe Martinez, liderul uneia dintre cele mai mari confederații sindicale CGT din Franța, pentru BFM-TV, afiliată CNN.

În pofida acțiunilor în masă, guvernul președintelui Emmanuel Macron rămâne ferm în ceea ce privește reformele planificate în domeniul pensiilor, care vor crește treptat vârsta la care cetățenii francezi pot beneficia de o pensie de stat la 64 de ani, de la 62 de ani.

Duminică, premierul Élisabeth Borne a declarat că majorarea vârstei de pensionare “nu este negociabilă”, în timpul unui interviu acordat postului național de televiziune France Info.

Guvernul a declarat că legislația este necesară pentru a aborda deficitul de finanțare, dar reformele au stârnit furia lucrătorilor într-un moment în care costurile de trai sunt în creștere.

Mii de persoane au participat anul trecut la demonstrații în masă pe străzile Parisului pentru a protesta față de costul vieții, iar grevele lucrătorilor care cereau salarii mai mari au făcut ca pompele de combustibil să rămână fără combustibil în întreaga țară în urmă cu câteva luni.

Franța cheltuiește aproape 14% din PIB pentru pensiile de stat, una dintre cele mai mari rate dintre țările din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Creșterea vârstei de pensionare la 64 de ani va menține Franța sub norma din Europa și din multe alte economii dezvoltate, unde vârsta la care se dobândesc toate beneficiile pensiilor este de 65 de ani și se îndreaptă din ce în ce mai mult spre 67 de ani.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *