Nicuşor Dan: Acest oraș nu se mai poate dezvolta în stilul haotic și nociv în care s-a dezvoltat până acum

Redacția dec. 13, 2021 0 comentarii
nicusor dan

Membrii Comisiei Tehnice de Urbanism de la nivelul Primăriei Generale au realizat un raport în baza documentaţiilor depuse deja la Primăria Capitalei, raport care a analizat criteriile de care ţin cont proiectele depuse la municipalitate. Comisia a constatat că zeci de proiecte nu respectă fie criterii de legalitate, fie criterii de oportunitate, iar în aceste situaţii primarul general Nicușor Dan anunţă că va propune Consiliului General să nu le avizeze, scrie News.ro.

„O spun foarte direct: o continuare a dezvoltării Bucureştiului în direcţia în care a mers în ultimii ani este absolut nocivă. A făcut loc unor dezvoltări necontrolate, a făcut rău oraşului şi dacă vom continua în felul în care a mers până acum, oricât vom reuşi noi să investim în infrastructură pentru transport, de exemplu, nu vom putea ţine pasul cu aglomerarea pe care dezvoltarea necontrolată o produce oraşului. Şi s-a mai întâmplat un lucru: standardele profesionale în planificarea urbană au fost extrem, extrem, extrem de coborâte”, a afirmat Nicuşor Dan duminică.

Edilul acuză că vina autorităţii publice a fost aceea că „nu au ştiut să negocieze cu dezvoltatorii” acele lucruri benefice pentru oraş. El spune că este normal ca un dezvoltator imobiliar să urmărească să obţină profit, însă „autorităţile puternice” trebuie să negocieze cu dezvoltatorii în aşa fel încât aceştia să construiască şi bunuri de utilitate publică, precum drumuri sau şcoli ori creşe.

„Această negociere nu a avut loc, autoritatea nu a avut nici voinţa şi nu a avut nici organul prin care să aibă acest dialog absolut legitim”, a continuat Dan.

Acesta  afirmă că dezvoltatorii imobiliari „reprezentativi” cu care a discutat sunt de acord că trebuie respectată legea şi cer reglementarea pieţei iar autoritatea locală să transmită regulile care trebuie respectate.

Edilul anunţă de asemenea că membrii Comisiei tehnice de urbanism au realizat un raport în baza unor documentaţii de urbanism realizate de fosta administraţie, fiind pentru prima dată când aceste documentaţii sunt evaluate pe baza unor criterii. Raportul arată că unele standarde, fie legale, fie de oportunitate, nu au fost respectate.

„Pentru fiecare dintre documentaţiile care nu au respectat standardele voi propune Consiliului General respingerea lor, adică solicitarea de PUZ să nu fie aprobată. Asta nu înseamnă că dezvoltatorii nu vor putea reveni cu o propunere pentru dezvoltarea respectivelor zone din oraş şi comisia tehnică, în raportul pe care l-a făcut şi general şi punctual pe fiecare din aceste proiecte, a dat şi recomandări pentru ce trebuie făcut astfel încât respectivele zone din Bucureşti să fie dezvoltate”, mai spune primarul general.

Acesta a menţionat că este vorba despre 43 de PUZ-uri, dintre care unul a fost deja retras. Celelalte 42 vor fi puse pe ordinea de zi a Consiliului General iar „pentru marea lor majoritate” va propune respingerea.

Potrivit Hotnews, printre cele mai controversate proiecte imobiliare din această listă se numără: un bloc de 6 etaje între 6 clădiri monument istoric, pe Calea Victoriei, vizavi de Casa Vernescu, blocuri de cinci și șapte etaje printre casele din zona protejată Vatra Luminoasă, un bloc de 6 etaje în centrul istoric, vizavi de Banca Națională, un bloc de patru etaje pe Șoseaua Kiseleff 39, în locul casei interbelice demolate în 2010, în baza unei autorizații emise ilegal de fostul primar Sorin Oprescu, un bloc de șase etaje pe bulevardul Pache Protopopescu 33-35, în locul unei case în stil neoromânesc, demolate în 2020.

„Este probabil să avem o şedinţă de Consiliu General pentru primele 20 (de proiecte – n.r.) în cursul lunii decembrie”, a adăugat Nicuşor Dan.

Primarul a criticat și Inspectoratul de Stat în Construcţii care nu a finalizat  analiza privind Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) care au fost suspendate până la data de 1 martie.

„Este inadmisibil ca solicitarea noastră de evaluare a PUZ-urilor de sector care a fost făcută cu elemente de nelegalitate încă din luna iunie să nu aibă un răspuns. După cum ştiţi, am suspendat PUZ-urile de sector, suspendarea expiră pe 1 martie şi vrem ca Inspectoratul de Stat în Construcţii să finalizeze analiza în acest timp, astfel încât prefectul, dacă Inspectoratul confirmă motivele de nelegalitate – şi nu are cum să nu le confirme pentru anumite documentaţii dintre acestea ele au fost confirmate de instanţă- astfel încât prefectul să poată să atace în instanţă şi să suspende aceste PUZ-urile de sector”, mai afirmă edilul.

Reprezentanţii Comisiei Tehnice de Urbanism au arătat, în aceeaşi conferinţă de presă, că raportul nu este un „document de avizare, nu este un document care să fundamenteze o decizie a arhitectului şef”, însă identifică probleme care pot să „modifice paradigma avizării, proiectării pe viitor”.

Aceştia susţin că există dezvoltatori care propun dezvoltarea pe terenurille unor foste mari platforme industriale a unor cartiere de locuit pentru 5.000 de persoane, proiectele propuse vizând amenajarea unor spaţii comerciale doar la parterul unora dintre blocurile de locuinţe, fără a avea în vedere existenţa unor şcoli, grădiniţe, spitale sau a vreunei construcţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.

Sursa foto: Nicusor Dan, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *