Patru cumpărători europeni au făcut plăți în ruble pentru gazul rusesc

Redacția apr. 27, 2022 0 comentarii
gaze

Patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja în ruble pentru gazul rusesc, așa cum a cerut președintele Vladimir Putin, potrivit unei persoane apropiate gigantului rus Gazprom PJSC, scrie Bloomberg.

Chiar dacă ceilalți cumpărători resping condițiile Kremlinului, mai multe întreruperi după oprirea fluxurilor de gaze către Polonia și Bulgaria de miercuri nu sunt probabile până în a doua jumătate a lunii mai, când urmează să fie scadente următoarele plăți, a spus sursa, vorbind sub rezerva anonimatului.

Zece companii europene au deschis deja conturi la Gazprombank, pentru a satisface cererile de plată ale Rusiei, a spus persoana.

Livrările către Polonia și Bulgaria au fost întrerupte după ce cele două țări au refuzat mecanismul propus de Gazprom de a plăti livrările în ruble, despre care gigantul gazier spune că nu încalcă sancțiunile Uniunii Europene.

Rusia furnizează gaz prin conducte către 23 de țări europene.

După ce UE a impus sancțiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, Moscova a cerut să fie plătită în ruble pentru transporturile de gaze începând cu 1 aprilie.

Blocul european a spus însă statelor membre că mecanismul propus de Kremlin, care impune deschiderea de conturi în euro și ruble la compania controlată de stat Gazprombank, ar încălca sancțiunile.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *