Top țări pentru a te retrage la pensie. România este unul dintre cele mai bune locuri de pensionare din lume

Carmen Radu nov. 26, 2022 6 comentarii
peisaj romania magura Sursa foto Dreamstime

Indiferent cât de mult îți iubești locul de muncă, majoritatea oamenilor abia așteaptă să-și ia adio de la munca de birou, de la stresul din timpul zilei de lucru și de la naveta infernală, mai ales când alternativa oferă zile nesfârșite de soare, bucătărie delicioasă, explorare și aventură.

Iar oamenii nu mai așteaptă până la vârsta de 60 de ani pentru a profita la maximum de viață. În ultimii ani, mișcarea FIRE (Financial Independence, Retire Early – independență financiară, pensionare anticipată) a luat un avânt real. Conform acestei abordări, economisirea și investițiile extreme ar putea însemna să te retragi la patruzeci de ani sau chiar la sfârșitul anilor treizeci. Pentru a face acest lucru, formula pune accentul pe economisirea a cât mai mult posibil din veniturile tale, pe un trai excepțional de frugal și pe achitarea tuturor datoriilor. Dar, odată ce ați reușit acest lucru, unde ar trebui să locuiți?

Site-ul global de călătorii Big 7 Travel și EnjoyTravel, specialiști în compararea mașinilor, au colaborat pentru un studiu privind cele mai bune locuri de pensionare din lume și au descoperit că România este o alegere de top.

Pe locul 12 în clasament (dintr-un total de 50 de destinații), România a fost desemnată ca fiind o opțiune de top pentru costul relativ scăzut al vieții (35), calitatea ridicată a vieții (133,38) și ușurința generală de obținere a vizei/rezidenței.

„Cu peisaje care îți taie respirația, orașe vibrante și unele dintre cele mai scăzute costuri de trai din Europa, România este o alegere de top pentru cei care doresc să se pensioneze devreme. Engleza este vorbită pe scară largă în orașe, iar româna este clasată ca fiind una dintre cele mai ușor de învățat și pentru vorbitorii de limba engleză. Vizele și permisele de ședere sunt mai ușor de obținut decât în majoritatea țărilor europene, iar temperaturile anuale au o medie confortabilă de 12,8 grade Celsius. În afara centrelor orașelor, există și peisaje de basm, sate săsești și păduri nesfârșite de explorat”, se arată în prezentarea României.

Iată topul integral:

1. Slovenia

Slovenia, unde expații se pot bucura de un cost al vieții relativ scăzut (47) și de o calitate a vieții ridicată (169,04), ocupă primul loc pe listă.

„Din punct de vedere istoric, Slovenia a fost ocolită în favoarea Italiei, Austriei și Croației, dar în ultimii ani, acest cadru de basm a intrat încet în conștiința noastră. Acum, este cel mai bun loc din lume pentru pensionare și nu este greu de înțeles de ce. Între pădurile sale nesfârșite, satele alpine și capitala colorată, există o mulțime de lucruri pentru a-i ține ocupați pe pensionari. Expații se pot bucura de un cost al vieții relativ scăzut (47) și de o calitate ridicată a vieții (169,04). De asemenea, barierele legate de viză și de permisul de ședere sunt reduse. În plus, limba engleză este vorbită pe scară largă, iar temperaturile sunt blânde, cu veri însorite și ierni confortabile”, arată portalul de călătorii.

2. Portugalia

Portugalia este de mult timp un loc preferat de pensionari, datorită climei însorite, restaurantelor excelente și culturii relaxate. De asemenea, are ceva pentru toate gusturile, de la țărmurile de nisip din Algarve, la vinăriile din Porto și la capitala sa carismatică. În ceea ce privește destinațiile europene, este unul dintre cele mai accesibile locuri de trai (locul 42), cu o calitate a vieții extrem de ridicată (162,52). Și, când vine vorba de obținerea unei vize, nici pensionarii nu ar trebui să întâmpine prea multe obstacole, datorită accesului ușor la o serie de vize și permise de ședere.

3. Estonia

Estonia devine rapid populară în rândul pensionarilor datorită costurilor de trai relativ scăzute (49), calității ridicate a vieții (174,19) și accesului ușor la vize și permise de ședere. Tallinn este considerată pe scară largă una dintre cele mai captivante capitale europene, dar dincolo de atracțiile orașului, există plaje neatinse, peste 2.000 de insule și hectare de păduri primare, ceea ce o face o destinație perfectă pentru orice tip de pensionar. Limba engleză este vorbită pe scară largă, iar țara este, de asemenea, una dintre cele mai curate și mai sigure din lume.

4. Spania

Fără surprize aici, Spania este de zeci de ani una dintre favoritele pensionarilor, și asta pe bună dreptate. Chiar și în marile orașe, costul vieții este relativ scăzut (48), în timp ce calitatea vieții se situează în mod constant printre cele mai ridicate din Europa (168,48). Este, de asemenea, unul dintre cele mai accesibile locuri pentru a mânca în oraș din Europa de Vest. Pensionarii se pot bucura de acces ușor la vize și rezidență, de un sistem de sănătate puternic și de locuințe la prețuri accesibile. Cei care caută un loc la soare sunt și ei norocoși; Spania este una dintre cele mai însorite țări din Europa, cu veri calde și ierni blânde.

5. Paraguay

Această destinație fără ieșire la mare din America de Sud este ideală pentru cei care doresc să se retragă într-o destinație autentică și neobișnuită. Deopotrivă rustică și sofisticată, țara se mândrește cu peisaje spectaculoase și orașe strălucitoare. De asemenea, să te retragi aici este ușor, datorită accesului facil la vize și permise de ședere, costurilor reduse de relocare și unei comunități locale și de expatriați primitoare. Costurile de trai sunt scăzute (30), iar calitatea vieții este ridicată, cu restaurante accesibile și chirii ieftine.

6. Republica Cehă

Republica Cehă oferă o combinație câștigătoare de costuri de trai scăzute (44) și o calitate ridicată a vieții (162,64). În plus, obținerea unei vize și a unui permis de ședere este clasată ca fiind ușoară. Verile sunt blânde, deși iernile sunt geroase, ceea ce o face cea mai potrivită pentru cei care pot rezista la temperaturi scăzute și nu au niciun interes să meargă la plajă (nu există). Prețurile restaurantelor sunt scăzute pentru Europa, sistemul de sănătate este accesibil, iar țara este bine conectată cu alte colțuri ale continentului, deși cu totul, de la munți înzăpeziți la lacuri de smarald, există destule motive pentru a-i ține ocupați pe pensionari aici.

7. Ungaria

Ungaria s-ar putea să nu mai fie la fel de ieftină ca acum un deceniu, dar în comparație cu cea mai mare parte a Europei, prețurile sunt uimitor de mici. De fapt, conform indicelui, costul mâncării în Ungaria este al doilea cel mai mic din Europa. Calitatea vieții este, de asemenea, bună (137,15) și este relativ ușor să obțineți o viză sau un permis de ședere. Cei mai mulți pensionari aleg să locuiască în Budapesta istorică, în jurul lacului Balaton sau într-un oraș mic și fermecător precum Egér sau Pécs. Asistența medicală este bună, dar asistența dentară este și mai bună.

8. Croația

Croația nu este un succes doar pentru tinerii de douăzeci și ceva de ani, mii de pensionari se adună aici în fiecare an pentru o porție de viață bună. Costurile proprietăților și ale vieții sunt scăzute (44), calitatea vieții este ridicată (159,21), iar procesul de solicitare a vizelor este simplu pentru majoritatea naționalităților. Plajele de talie mondială, istoria și cultura bogată, soarele mediteranean și restaurantele excelente contribuie și ele la farmecul acestei țări.

9. Mexic

Este ușor să trăiești bine cu foarte puțin în Mexic. Restaurantele sunt excelente și ieftine, în timp ce costurile de trai sunt mai mici decât în majoritatea țărilor din Europa (35). Potrivit indicelui calității vieții, rezidenții pot trăi o viață de înaltă calitate (124,9), stimulată de vremea excelentă, de asistența medicală bună și de o cultură bogată și vibrantă. Pensionarii pot alege dintr-o gamă largă de stiluri de viață, de la orașe pline de viață, la orașe „magice” și plaje de fericire. Ca și cum acest lucru nu este suficient pentru a vă tenta, Mexicul a facilitat pensionarilor solicitarea vizelor și a permiselor de rezidență.

10. Uruguay

Uruguayul este renumit pentru plajele sale, carnea de vită și fotbalul său strălucitor, dar își face un nume ca punct de atracție și pentru pensionari. De ce? Este una dintre puținele țări din America de Sud cu un proces ușor de aplicare pentru vize și permise de rezidență. Costul de trai este deosebit de scăzut (59), în timp ce calitatea stilului de viață este ridicată (122,26). Mâncatul în oraș este accesibil, dar chiria este remarcabil de scăzută, în ciuda popularității sale în creștere. De asemenea, temperaturile sunt plăcute pe tot parcursul anului.

Topul include un total de 50 de țări, printre care Mexic, Finlanda, Indonezia, Maroc, Puerto Rico, Grecia, Canada și Thailanda. Lista completă este disponibilă aici.

Comentarii

  1. Romania e cea mai buna hazna de pensionare din lume…O spun romanii plecati afara care isi viziteaza rudele de sarbatori. Nu pornesc televizor, nu asculta radio, nu vor sa vada nimic altceva decat parintii si bunicii si sa plece inapoi. Exceptia o fac doar cei care se ocupa de furat, atat afara cat si in tara.

  2. Romania e cel mai bun loc in care sa te pensionezi! Unde te mai pensionezi la 40 de ani cu pensie speciala adaugata la pensia de serviciu, aceasta din urma calculata plecand de la ultimul salariu in care ti-ai bagat toate bonusurile posibile?

  3. romania ESTE TARA UNDE PENSIONARII SUNT FACUTI MILIONARI IN EURO DIN PENSIE. SIGUR, NU TOTI… DOAR CEI SPECIALI SI PENSIONATI LA 40 DE ANI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *