Producția nucleară scăzută din România afectează prețurile energiei pe axa piețelor angro Grecia – Bulgaria – România

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Piețele angro de pe „axa” Grecia-Bulgaria-România evoluează din nou la cote semnificativ mai mari în comparație cu cele din restul Europei, scrie Energy Mag, potrivit Rador Radio România.

Potrivit analiștilor think tank-ului ICIS, acest fenomen are legătură cu creșterea producției centralelor termoelectrice convenționale din cauza, printre altele, a producției scăzute de energie nucleară a reactoarelor din România, a scăderii dramatice a producției hidroelectrice în toate țările balcanice ca urmare a prelungirii secetei și din cauza „caracteristicilor” fluxurilor de energie electrică din Grecia care „contribuie la creșterea prețurilor în întreaga regiune”.

Miercuri, topul european al prețurilor pe Piața Pre-Day a Bursei de Energie era condus de Bulgaria (cu care piața greacă este interconectată), Bulgaria și România, unde prețul mediu a fost de 189,68 euro/MWh.

Potrivit jucătorilor de pe piață, creșterea observată se datorează în mare măsură reducerii ponderii surselor regenerabile în mixul de generare a energiei electrice – din cauza producției limitate a parcurilor eoliene – care a determinat ca „diferența” să fie acoperită de către centralele termoelectrice, inclusiv pe bază de lignit. Participarea gazelor la mixul producției de energie electrică s-a apropiat de 43% (42,9%), ponderea surselor regenerabile a fost de 30,5%, a lignitului de 9,7%, importurile au reprezentat 9,1%, iar energia hidroelectrică  4,3%.

În același timp, asupra prețurilor angro – din Grecia și nu numai – exercită presiuni și prețul gazelor naturale la hubul TTF din Olanda deoarece chiar dacă depozitele de gaze naturale ale Europei sunt pline în proporție de 90%, acest fapt pare a fi „umbrit” într-o oarecare măsură de incertitudinea privind aprovizionarea în următoarele luni din cauza evoluțiilor geopolitice. În acest context, piața urmărește îndeaproape conflictul din Gaza, evoluțiile de pe „frontul” conflictului ruso-ucrainean și posibilele riscuri dinspre Iran.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.