Exportăm gaze în Moldova cât să le asigurăm tot consumul zilnic vecinilor

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Frigul din ultimele zile a adus o creștere semnificativă a importurilor. Am trecut deja de 11 milioane (azi, 11,7 milioane) de metri cubi zilnic, toți via Ungaria – punctul Negru Vodă, jumătate din producția internă, care este la maximum – 24 milioane metri cubi. Mare parte din acest import reprezintă tranzit către Ungaria – 7,2 milioane metri cubi, constant, de multe luni. În fapt,  conducta Arad-Szeged, pe sensul export, este plină la capacitate maximă, așa cum spunea recent directorul Transgaz, Ion Sterian, iar rezervarea de capacitate pentru perioada următoare arată că tot așa va fi și în continuare. Ruta românească este una dintre cele două, a doua fiind cea sârbă, prin care ungurii își aduc gazul din Turcia, gaz care are o proveniență rusească, azeră sau chiar turcă.

Interesant este că înregistrăm, de câteva zile, un export mare către Republica Moldova. Azi înregistrăm nivelul maxim de până acum, anume 3,7 milioane metri cubi. Această cantitate înseamnă practic consumul total zilnic al vecinilor de peste Prut (medie anuală 1 miliard de metri cubi, la 365 de zile). Extrapolând o situație poate conjuncturală, ieri și azi, spre exemplu, România aprovizionează întru totul Moldova. Știm că parte din acest gaz către moldoveni are proveniență locală, sunt firme locale care exportă, una dintre ele fiind Petrom. Nu este clar însă dacă toată cantitatea este gaz de intern sau dacă nu cumva este și un tranzit asigurat de România, prin Transgaz, pentru moldoveni. Amintim aici că Trangaz se ocupă, de anul trecut, nu numai de rețeaua internă de gazoducte, dar și de cea moldovenească, după ce a preluat acest serviciu public de la o firmă controlată de Gazprom.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Mai mult, Moldova începe să devină aproape cu totul dependentă de România pentru gaze, dat fiind faptul că noi le operăm, prin Transgaz, și rețeaua internă, asigurăm și spațiu de stocare, le livrăm și gaze și le asigurăm și tranzitul pentru cantități aduse din altă parte. De la anul, odată cu sistarea tranzitului de gaze rusesc prin Ucraina, Moldova nu are ce să facă decât să se orienteze cât mai mult către România.

Consumul României de gaze a ajuns la aproape 38 de milioane de metri cubi (acum două săptămâni, era nici 30 de milioane de metri cubi) și am început extracția din depozite. Consumul a crescut atât pe fondul încălzirii individuale a gospodăriilor, dar și pentru că termoficarea a început, în parte. Se vede acest lucru din consumul termocentralelor pe gaze, care a ajuns la 1.200 MW.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.