Acord privind livrarea de gaz între Ungaria şi Ucraina

Budapesta, Ungaria

Ungaria a semnat un acord cu Ucraina privind livrarea unei capacităţi garantate de gaz naturale Kievului, începând din 1 ianuarie 2022, informează joi, citându-l pe Serghei Makogon, CEO al operatorului ucrainean de transport GTSOU, agenția MTI, citată de Agerpres.

Potrivit acordului, Ucraina va putea importa zilnic până la 8 milioane de metri cubi de gaz de pe piaţa europeană, via Ungaria, prin intermediul operatorului ungar FGSZ (Foldgazszallito).

“Introducerea capacităţii garantate de import din Ungaria contribuie la diversificarea surselor de gaz şi întărirea securităţii energetice a Ucrainei”, a subliniat într-o declaraţie GTSOU. Traderii ucraineni de gaz vor avea astfel acces şi la terminalul pentru gaz natural lichefiat de pe insula croată Krk.

Prin acest acord, capacitatea de import a Ucrainei creşte cu aproape 30%. În prezent Kievul poate primi 27 mcm pe zi via Slovacia.

Ucraina trebuie să importe gaz pentru a-şi asigura peste 30% din consum. În 2020, a cumpărat 15,9 miliarde metri cubi, între care 4,2 miliarde din Ungaria, dar livrările din Ungaria au încetat după ce în septembrie Budapesta a semnat cu compania rusă Gazprom un nou acord pe termen lung de livrare de gaz ocolind Ucraina, notează Reuters.

Ucraina nu a mai importat gaz direct din Rusia învecinată după anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea şi susţinerea acordată separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *