Agențiile de turism acuză că eforturile de redresare ale industriei turismului au fost zădărnicite de noile reguli privind intrarea pe teritoriul României

turism romania transfagarasa foto pixabay

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) acuză Guvernul că a zădărnicit eforturile de redresare ale industriei turismului prin adoptarea noilor reguli privind intrarea pe teritoriul României.

Aceste reguli „nu numai că aruncă în aer orice predictibilitate, și așa precară, pe care o oferea lista semafor, dar lovește nemilos și cetățenii români care au înțeles importanța vaccinării și au contribuit până în acest moment la reducerea efectelor pandemiei, prin respectarea tuturor recomandărilor autorităților sanitare”, afirmă ANAF.

Potrivit Asociației, lista semafor și-a demonstrat eficacitatea până în prezent, asigurând un echilibru funcțional între măsurile de prevenție și reducere a efectelor pandemiei și redeschiderea ramurilor economice cele mai afectare de restricțiile impuse de autoritățile sanitare.

„NU considerăm oportună tranziția de la lista semafor la împărțirea tărilor în funcție de poziționarea lor geografică, respectiv state UE versus state non-UE, acest lucru fiind pe de o parte profund discriminatoriu și pe de altă parte irelevant în contextul în care noua tulpină Omicron deja nu mai este endemică statelor Africane în care și-a avut originea.

Înțelegem  cu  toții  situația  prin  care  trece  România  și  întreaga  lume  și  am  fost  mereu  susținătorii  unor măsuri benefice deopotrivă pentru sănătatea publică și pentru economie, întrucât cele două nu pot fi deconectate pentru perioade lungi de timp, așa cum s-a văzut, cu consecințe dureroase, în cei aproape doi ani de pandemie.  Totuși,  o analiză mai atentă a consecințelor unor decizii pripite,  cum sunt cele privind modificarea condițiilor de intrare pe teritoriul Romaniei, fără a mai ține cont de situația epidemiologică din statele  de  origine  sau  de  situația  particulară  a persoanelor  care  doresc  să  intre  pe  teritoriul  național,  ar putea limita pierderile suplimentare provocate în economie de aceste decizii, pierderi înregistrate tot de industriile cele mai lovite de la inceputul pandemiei și în sprijinul cărora statul a venit târziu și într-o proporție  extrem  de  mică  față  de  alte  state  europene  de  la  care,  doar  în  ceea  ce  privește  măsurile restrictive sau punitive, luăm adesea exemplu”, arată Asociația.

În plus, potrivit ANAF, în condițiile în care, spre exemplu, Egiptul are 6 infectări la 100.000 de locuitori în ultimele 7 zile, iar Belgia 1.095, întreaga argumentație în favoarea schimbării listei semafor și a trecerii la restricționarea călătoriilor în funcție de regiunea geografică nu poate rămâne în picioare.

Mai  mult  decât  atât,  în  condițiile  în  care  în  România  conformarea  voluntară  în  ceea  ce  privește vaccinarea este la un nivel redus, adăugarea de restricții pentru persoanele vaccinate nu va rezulta decât într-un declin și mai accentuat al campaniei de vaccinare, precum și în descurajarea persoanelor deja vaccinate să facă doza booster, mai argumentează Asociația.

„Dincolo de industria turismului, care va suferi noi pierderi semnificative, dat fiind momentul în care sunt impuse aceste restricții, cei mai afectați vor fi oamenii care și-au dorit să călătorească sau să vină acasă de sărbatori. Impactul asupra lor va fi unul dublu, pe de o parte nu iși vor putea recupera sumele achitate pentru călătorii, deoarece anulările făcute în această perioadă sunt supuse penalizărilor contractuale, iar pe de altă parte vor fi nevoiți să iși petreacă sarbatorile fie în izolare, fie departe de cei dragi.  Pentru  cei  mai  ghinioniști  dintre  ei,  vacanța  de  sărbători  se  poate  prelungi,  tot  pe  banii  lor,  cu  o carantină în străinătate, deoarece noile reguli impun testarea înainte de întoarcerea în România și nu la intrarea în țară, așa cum ar fi normal și cum se întâmplă în alte state europene”, potrivit comunicatului.

Potrivit ANAT, în acest moment România se află într-un context epidemiologic favorabil comparativ cu alte state europene în ciuda ratei scăzute de vaccinare.

„Și, deși este nevoie în continuare, în mod evident, de precauție, ne  dorim  să  reanalizați  restricțiile  privind  accesul  pe  teritoriul  României  în  perioada imediat următoare, să dați posibilitatea cetățenilor români să petreacă măcar aceste sărbători în liniște și să reveniți la utilizarea listei semafor, care are mult mai mult sens din punct de vedere sanitar și poate oferi predictibilitate și siguranță oamenilor și economiei deopotrivă. Vă rugăm, de asemenea, să restabiliți criteriile de intrare in România pentru cetățenii care au schema  completă  de  vaccinare,  întrucât  impunerea  de  restricții  suplimentare  pentru  aceștia  este  un factor ce demotivează și poate întârzia sau chiar anula decizia de a se vaccina pentru persoanele care încă nu au făcut-o. Vă rugăm, și pe această cale, să fiți de acord cu înființarea de puncte de testare în frontieră, pe fluxul de intrare în țară, în așa fel încât călătorii să nu mai fie obligați să facă testul în străinătate, ci la intrarea în România. Pentru a facilita cât mai mult întregul proces, testarea inițială ar trebui să se facă cu teste antigen, urmând ca un eventual rezultat pozitiv să fie confirmat cu test PCR în urmatoarele 24 de ore, timp în care persoana testată pozitiv ar face carantină la domiciliu. Testele rapide tip antigen sunt deja aprobate spre a fi folosite pentru depistarea elevilor pozitivi în școli, astfel că proiectul pilot ar putea fi extins și pentru accesul pe teritoriul României”, arată ANAT.

Potrivit Asociației, această măsură ar aduce numai avantaje tuturor părților implicate, inclusiv statului român. În primul rând, este o problemă și un disconfort pentru persoanele aflate în vacanță să fie obligate să facă testul înainte de întoarcerea în țară. Programele de vacanță trebuie întrerupte pentru efectuarea testelor, iar costurile testării sunt, și ele, de regulă, mai mari decât în România. În al doilea rând, persoanele care obțin un rezultat pozitiv la testele efectuate în străinătate sunt obligate să efectueze carantina acolo, cu costuri ridicate, in locații pe care nu le cunosc și, adesea, de o calitate îndoielnică.

„Pentru statul român exista două tipuri de avantaje. Pe de o parte, se diminuează cheltuielile cu asigurările sociale de sănătate, pentru că perioada de carantină este acoperită de un concediu medical decontat de stat. Limitarea numărului de persoane obligate să intre în carantină numai la cele care chiar sunt testate pozitiv, ar duce la scăderea considerabilă a acestor cheltuieli de la bugetul statului.

Pe de altă parte, veniturile generate de efectuarea acestor teste pe teritoriul României, de către clinici/operatori economici cu domiciliu fiscal în România, aduc plus valoare pentru economia națională și încasări suplimentare la buget din taxe și impozite”, subliniază Dumitru Luca, președinte ANAT.

ANAF solicită totodată modificarea reglementării privind programul restaurantelor în perioada sărbătorilor pentru ca românii să poată sărbători revelionul la ora 24.00, atunci când vine Anul Nou și nu la ora 21.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *