Airbus Helicopters testează sistemul de management al armamentului HForce pe elicopterul H145M în România la Cincu

Fotograf Brasov Sursa foto: Airbus Helicopters

Airbus Helicopters a inițiat o serie de teste la poligonul Cincu din Brașov, pentru a-și extinde capabilitățile sistemului de management al armamentului HForce pe platfoma versiunii militare a elicopterului multirol H145M.

Sistemul HForce integrează deja armament balistic – mitralieră 12,7 mm, tun de 20 mm sau rachete laser dirijate sau nedirijate. Următorul pas este integrarea rachetei Spike antitanc de la Rafael. Ca prim pas, Airbus Helicopters a efectuat la mijlocul lunii ianuarie 2022 o serie de teste inițiale în cadrul unei faze de reducere a riscurilor pentru a evalua impactul asupra elicopterului în momentul tragerii. Următorul pas va fi integrarea completă a sistemului rachetei în sistemul HForce al elicopterului.

Față de transportul aerian a șase militari de  forțe speciale complet echipați, acest elicopter bimotor poate fi folosit pentru sprijinul misiunilor de stingere a incendiilor, recunoașterea armată, evacuarea răniților sau salvarea ostaticilor. H145M este operat în Ungaria (20), Germania (15), Serbia (9), Thailanda (5), Luxemburg (2) și a fost propus și Armatei Române de IAR, partenerul român al Airbus Helicopters. Armata SUA operează o flotă de peste 460 de elicoptere civile din familia H145 sub numele UH-72 Lakota.

Propulsat de două motoare Safran Arriel 2E, H145M este echipat cu FADEC și suita de avionică digitală Helionix. Include un pilot automat în 4 axe de înaltă performanță, crescând siguranța și reducând volumul de lucru al pilotului. Amprenta sa acustică deosebit de scăzută face din H145M cel mai silențios elicopter din clasa sa.

Acest ultim upgrade al elicopterului H145M este prevăzut cu un nou tip de rotor, inovator, cu cinci pale, crescând sarcina utilă a elicopterului cu 150 kg. Simplitatea noului design al rotorului principal fără rulmenți ușurează operațiunile de întreținere, îmbunătățind și mai mult funcționalitatea de referință și fiabilitatea H145, crescând în același timp și confortul perioadei de transport atât pentru pasageri, cât și pentru echipaj.

Airbus este prezentă în România cu toate cele trei divizii: Airbus Helicopters Romania (2002) și Premium Aerotec (2009) în Brașov și Airbus Defense and Space (2005) în București.

Sursa foto: Airbus Helicopters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *