“Am ales Croația”: Bonusuri de până la 26.000 de euro pentru emigranții croați care revin în țară

Dubrovnik, Croatia

Croația propune bonusuri de până la 26.000 pentru croații emigrați în alte state din Uniunea Europeană și care acceptă să revină în țară. Măsura urmărește să frâneze scăderea demografică și îmbătrânirea populației cu care Croația se confruntă în ultimii ani.

Măsurile adoptate joi de guvern și care intră în vigoare în 1 ianuarie prevăd un bonus de până la 26.000 de euro pentru persoanele care revin în țară și creează o firmă. Bonusuri similare, în cadrul acestui program numit “Am ales Croația”, sunt prevăzute pentru persoanele care se instalează în zone rurale slab populate, potrivit BFM TV.

Aceste bonusuri “oferă o motivație pentru a reveni și resursele financiare”, a declarat premierul Andrej Plenkovic. “Revitalizarea demografică este o chestiune vitală pentru Croația, a cărei populație îmbătrânește”, a adăugat el. Guvernul estimează că acest program ar putea determina între 4000 și 4500 de persoane să revină acasă.

Cifrele oficiale arată că peste 250.000 de croați au părăsit țara după aderarea la UE în 2013, majoritatea în căutarea unor condiții mai bune de viață în Germania, Austria sau Irlanda. Potrivit celui mai recent recensământ, realizat în 2011, Croația avea o populație de 4,2 milioane de persoane.

Experții afirmă că populația a scăzut cu aproape 10 % de la această dată din cauza unei emigrații masive. Rezultatele ultimului recensământ vor fi publicate la începutul anului 2022.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *