ANAF a colectat peste 16 milioane de lei în luna iulie din controalele pentru prevenirea evaziunii fiscale

ANAF Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat, în luna iulie, peste 3.600 de controale antifraudă faţă de 1.924 în luna precedentă, iar în urma verificărilor au fost aplicate sancţiuni constând în amenzi şi confiscări în valoare de peste 16,97 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

„Nevoia unei bune colectãri a veniturilor este un subiect amplu dezbătut pe agenda publică. Și este firesc, pentru cã îmbunãtãțirea acestui proces contribuie inerent la finanțarea proiectelor și programelor guvernamentale de investiții. Tocmai de aceea am decis să publicăm aceste raportări. Ne-am asumat să monitorizăm atent tranzacțiile și situațiile financiare suspecte și sã acționăm acolo unde sunt posibile cazuri de evaziune. ANAF a intensificat controlul asupra zonelor sensibile în ceea ce privește evaziunea, precum comerțul cu produse supuse accizelor, importul și exportul de mãrfuri. Solicitarea mea fermă față de inspectori este ca în timpul acțiunilor de control sã ofere informații și sfaturi contribuabililor, sã explice regulile și regulamentele fiscale acolo unde este nevoie, pentru a evita erorile și inadvertențele. Angajamentul față de respectarea drepturilor contribuabililor și fațã de asigurarea unui mediu fiscal corect și transparent este un deziderat ce trebuie asumat în fiecare zi. Dincolo de acestea, vital este să ne concentrăm pe un proces profund de reorganizare și transformare digitală”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Potrivit comunicatului, în vederea creşterii conformării voluntare, în luna iulie 2023, direcţia de specialitate din ANAF a emis un număr de 1.790 notificări de conformare pentru riscuri fiscale estimate în sumă de 147,91 milioane lei

Pentru creşterea conformării la declarare a contribuabililor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin structurile de control fiscal, desfăşoară în prezent două tipuri de acţiuni care presupun interacţiunea de la distanţă cu contribuabilul: emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care autoritatea de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecţiei fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi îndeplinirii obligaţiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz; efectuarea de acţiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuşi acţiunilor de control fiscal, respectiv inspecţia fiscală în cazul contribuabililor care, urmare Notificării de Conformare, nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi şi controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *