ANCOM anunță că o primă rundă a licitaţiei pentru alocarea de frecvenţe 5G este programată pentru 8 noiembrie/ Orange, RCS & RDS și Vodafone au depus candidaturi , iar Telekom nu a participat

tehnologia 5G Sursa foto Pixabay

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că toate cele trei candidaturi depuse în cadrul licitaţiei pentru noi licenţe de spectru au fost validate, iar o primă rundă a procedurii privind licitarea frecvenţelor va fi organizată pe data de 8 noiembrie, potrivit unui comunicat de presă.

Orange, RCS & RDS și Vodafone sunt companiile de telecomunicații din România care au depus candidaturi la licitația 5G. Telekom Romania Mobile, care îi are în spate pe giganţii Deutsche Telekom (Germania) şi OTE (Grecia), nu a participat, așadar, la competiţie, deoarece nu și-a depus dosarul de candidatură. Statul speră să obțină aproape 700 milioane de euro din această licitație.

Dosarul de candidatură depus de fiecare operator conține documente de prezentare a situației candidatului, din care să rezulte, printre altele, îndeplinirea obligațiilor exigibile de plata la bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale și fondurilor speciale, dar și faptul că respectivul candidat întrunește condițiile de participare: poate dovedi o cifră de afaceri pe ultimul an de minimum 10 milioane euro (echivalentul în lei) sau un capital social subscris și vărsat de minimum 1 milion de euro (echivalentul în lei), că nu este în stare de insolvență ori lichidare, că afacerile nu îi sunt administrate de un judecător-sindic, că activitățile sale comerciale nu sunt suspendate etc. De asemenea, dosarul de candidatura trebuie să conțină și oferta inițială care indică numărul de blocuri pe care candidatul dorește să le achiziționeze în fiecare dintre categoriile de spectru disponibile.

Având în vedere că solicitările cumulate ale celor trei operatori, prezentate în formularul de candidatură din cadrul ofertelor inițiale depuse la ANCOM, sunt mai mici decât cantitatea de spectru pus la dispoziție în cadrul procedurii de selecție, licitaţia propriu-zisă va începe la data de 8 noiembrie 2022 cu runda primară suplimentară, urmată de runda de alocare, pentru ca rezultatele finale să fie anunţate, cel mai probabil, în cursul lunii noiembrie. 

ANCOM organizează procedura de selecție competitivă pentru alocarea a 555 MHz în benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *