Asociație: Producătorii de carne de porc şi pasăre sunt în pragul falimentului, pe fondul scumpirilor la gaze şi energie electrică

Redacția ian. 7, 2022 0 comentarii
porc, carne porc, ferma porci

Producătorii de carne de porc şi pasăre din producţia internă spun că sunt în pragul falimentului, iar românii sunt în pericol să nu mai găsească deloc în magazine carne de porc şi pasăre din producţia internă, trage un semnal de alarmă Asociația Forța Fermierilor, informează News.ro.

„Membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociaţiei Forţa Fermierilor, aparţinând sectorului de creştere porc şi pasăre, sunt revoltaţi de notificările de majorări de tarife la gaze şi curent, pe care încep să le primească. În numeroase cazuri, costul cu gazele naturale şi electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizează a fi de 6-7 ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar”, arată asociaţia.

În procesul de producţie, gazele naturale sunt esenţiale pentru unităţile din sectorul zootehnic, fiind necesară ventilarea spaţiului şi menţinerea unei temperaturi constante pentru purcei şi pui.

„Cu o creştere de costuri de 6-7 ori la electricitate şi gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în şase luni. Vom avea diminuări de producţie chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru. Solicităm Guvernului României să vină cu soluţii pentru a mai putea vorbi de supravieţuirea sectorului de porc şi pasăre în România” a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociaţiei Forţa Fermierilor apreciază că, în acest moment, doar 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producţia internă.

Potrivit acestora, cu majorările de preţ, în şase luni România va ajunge la 100% consum de carne de porc din afara ţării, ar fi singurul stat din UE care nu îşi asigură nici măcar un kilogram de carne din producţia internă.

„În sectorul pasăre, situaţia este diferită, dar la fel de dramatică. Aici aveam singura zonă de producţie unde România îşi acoperea din producţia internă peste 90% din consum. În jumătate de an, această performanţă va fi istorie”, mai arată asociaţia.

În condiţiile în care nu se vor găsi soluţii pentru ca producătorii români de carne de pasăre şi porc să plătească facturi rezonabile pentru consumul de gaz şi energie electrică, esenţial pentru unităţile de producţie, vom asista, în 2022, la o deficit al balanţei comerciale cu produse agroalimentare de minim 3 miliarde de euro, faţă de 2 miliarde cât se preconizează pentru 2021, mai precizează Asociaţia Forţa Fermierilor.

 

Sursa foto: Pexels/Matthias Zomer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.