Banca Angliei a majorat rata dobânzii pentru prima dată în trei ani

Redacția dec. 16, 2021 0 comentarii
crestere economica grafic calcule

Banca Angliei a majorat rata dobânzilor pentru prima dată în mai bine de trei ani, ca răspuns la apelurile de a aborda creșterea alarmantă a prețurilor, transmite BBC. Comitetul de politică monetară a votat cu 8-1 în favoarea creșterii la 0,25%.

Ratele au fost reduse la un minim record de 0,1% în martie anul trecut, ca răspuns la efectele pandemiei de coronavirus.

Creșterea a venit în ciuda temerilor că varianta Omicron a Covid ar putea încetini economia Regatului Unit, făcându-i pe oameni să cheltuiască mai puțin.

Potrivit cifrelor oficiale, costul vieții a crescut cu 5,1% în ultimele 12 luni până în noiembrie, față de 4,2% în luna anterioară.

Decizia Băncii Angliei de a crește rata de bază la 0,25% va adăuga puțin peste 15 lire sterline la rambursarea lunară tipică pentru un client de credit ipotecar de urmărire.

Un deținător standard de credit ipotecar cu rată variabilă este probabil să plătească aproape 10 lire în plus pe lună.

Aproape două milioane de oameni din Marea Britanie au unul dintre aceste două tipuri de credite ipotecare.

Deși ratele de economisire pot crește ușor, randamentele sunt încă mult sub rata inflației.

Banca poate ridica rata dobânzii pentru a ajuta la controlul creșterii prețurilor, dar mulți experți se așteptau ca aceasta să nu ia o asemenea măsură, din cauza incertitudinii cu privire la Omicron.

Cu toate acestea, joi, reprezentanții Băncii au spus că prețurile activelor globale, cum ar fi acțiunile și obligațiunile, și-au revenit în mare parte după o scădere inițială ca răspuns la știrile despre noua variantă.

De asemenea, se pare că valurile succesive de Covid au avut un impact mai mic asupra creșterii economice, a adăugat Banca, deși a existat incertitudine în ceea ce privește măsura în care acesta s-ar dovedi a fi cazul de data aceasta.

„Creșterea prețurilor de consum în economiile avansate a fost mai mare decât se aștepta”, a adăugat banca.

Foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *