Banca Centrală a Poloniei a majorat miercuri rata dobânzii până la 6%, după ce inflaţia a ajuns la un nivel care nu a mai fost înregistrat din anii ’90

Redacția iun. 8, 2022 0 comentarii
Dobanda de interventie pexels.com

Banca Centrală a Poloniei (NBP) a majorat miercuri rata dobânzii cu 75 de puncte de bază, până la 6%, în linie cu estimările analiştilor, după ce inflaţia a ajuns la un nivel care nu a mai fost înregistrat din anii ’90, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Creşterea preţurilor combustibililor şi încetinirea creşterii economice în urma războiului din Ucraina reprezintă o ameninţare pentru economiile din centrul Europei, afectate de perturbările din lanţurile de aprovizionare şi de scăderea încrederii oamenilor de afaceri.

„Credem că pe fundalul înăspririi pieţei forţei de muncă şi al inflaţiei ridicate, la viitoarele reuniuni ale Comitetului de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei (MPC) vor fi anunţate noi majorări ale dobânzilor”, a apreciat Liam Peach, economist la Capital Economics.

Şefii băncilor centrale din Ungaria şi Cehia au indicat că riscurile la adresa creşterii ar putea duce la încetinirea ritmului de înăsprire a politicii monetare.

În mai, Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat rata dobânzii cu doar 50 de puncte de bază, la jumătate faţă de ritmul din lunile precedente.

Există probabilitatea ca Banca Centrală a Cehiei să majoreze din nou rata dobânzii la reuniunea sa din 22 iunie, deoarece evoluţiile din economie încă sunt inflaţioniste, a afirmat luni guvernatorul Jiri Rusnok.

Din iunie 2021, Banca Centrală a Cehiei a demarat majorarea dobânzii, pe măsură ce a crescut inflaţia, ceea ce a redus încrederea consumatorilor şi a companiilor.

Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Cehiei a majorat în mai dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la 5,75%, în timp ce economiştii se aşteptau la o creştere cu 50 de puncte de bază. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din 1999. De asemenea, oficialii cehi au anunţat că la viitoarele reuniuni ar putea continua înăsprirea politicii monetare.

Dintre cei 20 de analişti intervievaţi de Reuters înaintea deciziei de miercuri a Comitetului de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei, 15 estimau o majorare a dobânzii cu 75 de puncte de bază, patru – cu 50 de puncte de bază şi unul cu 100 de puncte de bază.

În Polonia, rata inflaţiei a urcat la 13,9% în mai, de la 12,4% în iunie. În mod repetat, oficialii de la Banca Centrală a Poloniei au subliniat necesitatea combaterii creşterii preţurilor, determinată de majorarea costurilor cu energia, alimentele şi alte bunuri.

Polonia se confruntă cu o combinaţie între deficit de forţă de muncă, creşterea rapidă a salariilor şi factori globali, precum perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea preţurilor la energie, care determină toate o explozie a preţurilor de consum.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *