Banca Centrală Europeană și Banca Angliei sunt pregătite să continue joi creșterea ratei dobânzii

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

Banca Centrală Europeană și Banca Angliei sunt pregătite să continue joi să crească rata dobânzii, în încercarea de a domoli inflația alimentată de prețurile ridicate la energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Financial Times.

Economiștii se așteaptă ca BCE să majoreze rata dobânzii de referință pentru a patra oară consecutiv, deși într-un ritm mai lent decât anterior. Economiștii chestionați de Reuters au estimat că banca centrală din zona euro va majora dobânda cu o jumătate de punct procentual, după două creșteri consecutive de 75 de puncte de bază. Acest lucru ar duce rata dobânzii de referință a băncii la 2%.

Inflația anuală din zona euro a scăzut mai mult decât se aștepta, ajungând la 10% în noiembrie. Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei este așteptat să majoreze rata pentru a noua oară consecutiv, deoarece inflația din Marea Britanie rămâne peste 10%, în ciuda semnelor de încetinire. Economiștii intervievați de Reuters au prezis o creștere de 0,5 puncte procentuale, ceea ce ar duce rata de referință a băncii la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, de 3,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *