Bursele europene au încheiat tranzacţiile de luni în scădere, după cinci săptămâni consecutive de creştere

bursa actiuni sursa foto: Pexels.com

Bursele europene au încheiat tranzacţiile de luni în scădere, după cinci săptămâni consecutive de creştere, relatează CNBC, conform News.ro.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat ziua în declin 0,27%, după ce a stagnat mare parte a şedinţei de tranzacţionare.

Totuşi, acţiunile companiilor de petrol şi gaze au crescut cu 1,16%, deoarece preţurile petrolului au crescut ca urmare a preocupărilor legate de tensiunile din Marea Roşie, în timp ce sacţiunile companiilor de construcţii şi materiale au scăzut cu aproape 2%.

Indicele Stoxx 600 a încheiat vineri a cincea săptămână consecutivă de evoluţie pozitivă, cu o creştere zilnică de 0,91%, după o serie de decizii majore ale băncilor centrale pe parcursul săptămânii.

Pieţele financiare globale au fost stimulate în special de Rezerva Federală a SUA, care a anuntat că vor avea loc trei reduceri ale ratelor dobânzilor pe parcursul anului 2024.

BCE a menţinut săptămâna trecută dobânzile la nivelul existent, în timp ce şi-a revizuit în jos previziunile de creştere economică şi inflaţie şi a anunţat planuri de accelerare a reducerii bilanţului său.

Preşedintele Christine Lagarde a respins, de asemenea, aşteptările pieţei de reduceri substanţiale ale dobânzilor în 2024.

Indicele Dax al bursei din Frankfurt a coborât cu 0,6%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,37%, în timp ce indicele londonez FTSE 100 a avansat cu 0,5%. Indicele italian FTSE MIB a pierdut 0,44%, iat IBEX 35, al bursei din Madrid, a scăzut cu 0,4%.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *