Cea mai bogată universitate din lume? Din nou, Harvard

Harvard pixabay.com

Fondul de rezervă (endowment) al Harvard a crescut cu 27% în ultimul an, potrivit raportului financiar publicat joi, ceea ce face universitatea americană cea mai bogată instituție de acest gen din lume, scrie Le Figaro.

Foarte răspândit în învățământul superior america, acest fost de rezervă este constituit și alimentat în special de donații private. Esențialul acestor donații (82%) este supus unor restricționări stricte și este orientat spre discipline sau proiecte specifice.

Doar circa 5 – 5,5% din rezervele fondului sunt folosite anual pentru a finanța funcționarea universității Harvard, situată în Cambridge (Massachusetts), respectiv două miliarde de dolari în anul 2020/21.

Deja cel mai mare din lume, fondul de rezervă a crescut cu 27%, pentru a ajunge la 53,2 miliarde de dolari la finalul lui iunie, la sfârșitul exercițiului financiar anual, respectiv echivalentul rezervelor băncii centrale a Africii de Sud sau Olandei. Profitând de insolenta sănătate a buselor mondiale, Harvard a înregistrat un randament de 33,6% pentru activele sale. În anul 2020/21, Harvard a primit donații de 465 milioane dolari.

Potrivit unui clasament al revistei US News, Harvard devansase deja Yale anul trecut în clasamentul celor mai mari fonduri de rezervă, cu 41,9 miliarde de dolari față de 31,1.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *