Cheltuielile de consum din Statele Unite au crescut în ianuarie, la cel mai mare nivel din ultimii doi ani

Redacția feb. 24, 2023 0 comentarii
SUA, statele unite, america

Cheltuielile de consum din Statele Unite au crescut în ianuarie, la cel mai mare nivel din aproape doi ani, pe fondul creșterii salariale, în timp ce inflația a accelerat, ceea ce a sporit temerile piețelor financiare că Rezerva Federală ar putea continua să majoreze dobânzile până în vară, scrie Reuters.

Raportul de vineri al Departamentului Comerțului a fost cel mai recent indiciu că economia nu se află nici pe departe în apropierea mult temutei recesiuni. Acesta s-a alăturat datelor de la începutul acestei luni care arătau o creștere robustă a locurilor de muncă în ianuarie și cea mai mică rată a șomajului din ultimii 53 de ani.

Cheltuielile de consum, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, au urcat luna trecută cu 1,8%. Aceasta a fost cea mai mare creștere din martie 2021. Datele pentru luna decembrie au fost revizuite în creștere pentru a arăta că cheltuielile au scăzut cu 0,1%, în loc să scadă cu 0,2%, așa cum s-a raportat anterior. Economiștii chestionați de Reuters prognozaseră o revenire a cheltuielilor de consum cu 1,3%.

Atunci când sunt ajustate pentru inflație, cheltuielile de consum au crescut cu 1,1%, de asemenea, cea mai mare creștere din martie 2021. Așa-numitele cheltuieli reale de consum scăzuseră în noiembrie și decembrie.

Consumatorii au stimulat achizițiile de bunuri manufacturate de lungă durată, cum ar fi autovehiculele, mobilierul și echipamentele de uz casnic. De asemenea, au cheltuit mai mult pentru mese în oraș și recreere.

Cheltuielile au fost probabil impulsionate de un salt de 0,9% al salariilor și remunerațiilor, precum și de o ajustare de 8,7% a costului vieții, cea mai mare creștere din 1981 încoace, pentru mai mult de 65 de milioane de beneficiari ai asigurărilor sociale, ceea ce a stimulat veniturile.

De asemenea, a fost probabil măgulită de dificultățile de eliminare a fluctuațiilor sezoniere din datele de la începutul anului. Unii economiști se așteaptă la o revanșă în februarie.

Cu toate acestea, performanța puternică a plasat cheltuielile de consum pe o traiectorie de creștere mai mare la începutul primului trimestru. Cheltuielile de consum au încetinit în trimestrul al patrulea, cea mai mare parte a pierderii de dinamică având loc în ultimele două luni ale anului 2022.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *