Cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 8% în 2020 în UE. Este cea mai semnificativă reducere anuală de când se publică aceste date

Redacția nov. 19, 2021 0 comentarii
Bani, monede / Foto: Pexels.com

Cheltuielile aferente consumului gospodăriilor au scăzut cu 8% în 2020 comparativ cu 2019, cea mai semnificativă reducere anuală de când se publică aceste date fiind cauzată de efectele pandemiei de coronavirus, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres.

Măsurile de distanţare socială, restricţiile impuse de guverne privind libera circulaţie şi activităţile economice neesenţiale au afectat sever cheltuielile aferente consumului gospodăriilor.

Cel mai semnificativ declin în cheltuielile aferente consumului gospodăriilor a fost observat anul trecut la categoria “restaurante şi hoteluri” (minus 38% comparativ cu 2019), “îmbrăcăminte şi încălţăminte”, “transport” şi “activităţi recreative şi culturale” (toate cu minus 17%). În schimb, cel mai important avans s-a înregistrat la “alimente şi băuturi non-alcoolice” (3%) şi “comunicaţii” (2%).

În 2020, peste un sfert (26%) din cheltuielile aferente consumului gospodăriilor au fost alocate pentru “locuinţă, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili”, înaintea “alimentelor şi băuturilor non-alcoolice” (15%) şi “transportului” (12%).

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *