China a devenit cel mai mare partener comercial al Marii Britanii, după Brexit, luând locul Germaniei

Yuan, China Foto: Pixabay.com

China a depășit Germania și a devenit cea mai mare piață de import pentru Marea Britanie, deoarece comerțul cu mărfuri dintre UK și statele membre ale Uniunii Europene a scăzut din cauza Brexitului și a pandemiei COVID-19, arată datele oficiale citate de Euronews.

Potrivit Oficiului Național de Statistică al Marii Britanii (ONS), comerțul total cu bunuri dintre Marea Britanie și țările UE a scăzut cu peste 23% între primele trei luni ale anului 2018 și primele trei luni ale anului 2021, dar cu numai 0,8% pentru țările din afara UE.

Germania, în mod tradițional cel mai mare partener comercial al Regatului Unit, a raportat o scădere a exporturilor către Regatul Unit încă din 2019, pe fondul incertitudinii cu privire la ieșirea țării din blocul comunitar.

Pandemia COVID-19 și măsurile impuse pentru reducerea răspândirii sale, care au slăbit grav economiile din întreaga lume, au accelerat tendința, determinând Germania să-și piardă titlul de cel mai mare partener comercial al Regatului Unit la mijlocul anului 2020.

Importurile Marii Britanii din Germania au scăzut cu 11,8 la sută în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trei ani în urmă, pentru a ajunge la 12,5 miliarde de lire sterline (14,4 miliarde de euro). În aceeași perioadă, importurile din China au crescut cu aproape 66%, ajungând la 16,9 miliarde de lire sterline (19,5 miliarde de euro), reprezentând 16,1% din importurile de bunuri din Marea Britanie în primul trimestru.

ONS a menționat că, deși importurile din China se aflau pe o traiectorie ascendentă în ultimii ani, acestea au accelerat în a doua jumătate a anului trecut, „probabil din cauza impactului relativ limitat al pandemiei COVID-19 asupra exporturilor chineze”.

„Acest lucru, combinat cu creșterea cererii de mărfuri produse de China, cum ar fi electronicele (echipamente de telecomunicații și sunet), explică probabil creșterea importurilor înregistrate în 2020”, potrivit ONS

„În plus, importurile Marii Britanii de țesături textile din China au crescut în 2020, stimulate de cererea de măști faciale și de echipamente de protecție personală”, a adăugat instituția.

China și-a revenit destul de repede după pandemie și a fost singura economie majoră la nivel mondial care a înregistrat o creștere a schimburilor comerciale în 2020.

Foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *