Congresmeni democrați și republicani propun o reformă majoră a legislației antitrust / În vizor: Amazon, Apple, Facebook și Google

Mark Zuckerberg

Amazon, Apple, Facebook și Google ar putea fi nevoite să-și revizuiască drastic modelele de afaceri dacă un set de proiecte antitrust promovate de un grup de congresmeni democrați și republicani vor deveni legi, scrie cnbc.com.

Pachetul de cinci legi îngreunează procesul de fuziuni pentru platformele dominante și le interzice să dețină afaceri în domenii în care sunt în conflict evident de interese. Propunerile, notează cnbc, reprezintă cel mai complex efort din ultimele decenii de revizuire a unei legislații antitrust veche de un secol.

Înainte de a fi prezentate Camerei Reprezentanților, proiectele trebuie să primească aviz favorabil de la Comisia Juridică. De asemenea, înainte de promulgarea de către președinte, trebuie să treacă și de Senat.

Aceste măsuri vin după o complexă investigație antitrust derulată la nivelul Camerei anul trecut și care a concluzionat că Amazon, Apple, Facebook și Google dețin puteri monopolistice care necesită revizuirea legislației, pentru a reglementa problemele cu care se confruntă concurența pe piețele digitale.

Deși democrații și republicanii au viziuni diferite asupra unora dintre soluții, ambele partide sunt de acord că este nevoie de reforme pentru a revigora piața digitală.

Două dintre proiectele de lege vor afecta puternic Amazon și Apple, având în vedere că ambii giganți operează platforme care includ propriile produse și aplicații.

Proiectele au atras deja critici din partea marilor grupuri tech.

„Adoptarea modelului european de reglementare ar face mai dificilă pentru companiile americane tech inovarea și competiția, atât aici cât și la nivel global”, a afirmat Geoffrey Manne, președinte și fondator al International Center for Law & Economics. Grupul a primit finanțări de la Google în trecut.

Setul de propuneri susținut atât de democrați cât și de republicani reprezintă, potrivit cnbc, un semnal „formidabil” pentru industrie, în condițiile în care provocările ridicate de acest sector au generat o colaborare rară între reprezentanți ai celor două partide, care se tem că giganții tech au ajuns să dețină prea multă putere și sunt îngrijorați de o potențială stagnare a capacității de invoare.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *