Consiliul Investitorilor Străini: Orice modificare a cadrului fiscal, în lipsa unor studii de impact, ar putea compromite potențialul de dezvoltare economică

Carmen Radu iun. 23, 2022 0 comentarii
calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com

România se găsește într-un context economic dificil generat de evoluțiile din piața energiei, de inflație și de instabilitate geopolitică, iar orice modificare a cadrului fiscal, în lipsa unor studii de impact, ar putea compromite potențialul de dezvoltare economică, arată Consiliul Investitorilor Străini (FIC), într-un comunicat de presă.

FIC consideră că provocările bugetare curente trebuie rezolvate printr-o serie de măsuri sustenabile pentru economia României, măsuri ce au ca miză adresarea problemelor curente fără a periclita viitorul economic al țării prin împovărarea excesivă a companiilor, sau prin crearea unei percepții de instabilitate legislativă, descurajând astfel investițiile și reducând avantajele competitive.

„Stabilitatea și predictibilitatea regimului fiscal trebuie să fie prioritare pentru autorități în vederea menținerii unui mediu de afaceri puternic și atractiv. Doar în aceste condiții sectorul privat va fi motivat să continue să investească și să asigure locuri de muncă pentru cetățeni. Orice modificare a cadrului fiscal, în lipsa unor studii de impact ori în lipsa unui strâns dialog cu mediul de afaceri, ar putea compromite potențialul de dezvoltare economică, care este în principal bazat pe atragerea investițiilor străine directe”, transmite FIC.

Consiliul Investitorilor Străini afirmă că posibile măsuri care nu presupun un efort financiar suplimentar al companiilor și care ar susține suplimentarea veniturilor bugetare pot fi mecanisme pentru creșterea conformării voluntare, reducerea evaziunii fiscale, precum și îmbunătățirea colectării prin intermediul digitalizării ANAF.

„O mai mare determinare pentru absorbția miliardelor de euro aferente PNRR ar asigura continuarea investițiilor în mod accelerat și realizarea reformelor prevăzute – inclusiv reforma fiscală prin creșterea veniturilor colectate de administrația fiscală. Investițiile străine directe pot avea o contribuție semnificativă în creșterea economică și de aceea, reiterăm necesitatea conturării unor măsuri legislative dedicate atragerii de investiții străine, considerând acest domeniu o prioritate pentru perioada următoare”, mai arată FIC.

Consiliul Investitorilor Străini a analizat taxele plătite la bugetul de stat de cele 44 de companii românești mari cu capital străin parte din FIC, care cumulează împreună mai mult de 105.000 de angajați (23 dintre acestea fac parte din top 100 cele mai mari companii din România după cifra de afaceri, iar 6 dintre acestea sunt parte din top 15 bănci ca valoare a activelor). Într-un singur an, 2019, investițiile companiilor FIC au acumulat peste 17 miliarde lei, reprezentând 57% din cheltuielilor de capital conform execuției bugetului consolidat la 2019. Cele 44 de corporații membre FIC au virat la bugetul României TVA și accize în valoarea de 30 miliarde lei, însemnând 30% din total TVA și accize colectate de stat (97 miliarde lei). Companiile analizate au mai făcut plăți de peste 11,3 miliarde lei către bugetul României, mai mult de jumătate reprezentând contribuțiile sociale și impozitul pe profit în anul 2019. În 2019, în medie un salariu net al unui angajat din companiile membre FIC, a fost de 5.810 lei pe lună, cu peste 70% față de salariul mediu net pe economie de 3.340 lei.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *