Creșterea prețurilor de producție din Germania se atenuează la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2021

metalurgie, fabrica, muncitor, productie Sursa foto: Pixabay

Inflația prețurilor de producție din Germania s-a înjumătățit față de nivelul maxim și a scăzut la cea mai mică rată din mai mult de un an, oferind noi dovezi că presiunile asupra prețurilor în cea mai mare economie din zona euro se retrag, scrie Financial Times.

Rata anuală de creștere a prețurilor de producție a încetinit la 21,6% în decembrie, în scădere de la 28,2% în luna precedentă și la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2021, a anunțat vineri biroul de statistică.

Cifrele Destatis de vineri au fost departe de maximul istoric de 45,8 la sută, atins în august și septembrie.

Rata mai mică atenuează presiunea asupra întreprinderilor și susține perspectiva unei noi încetiniri a inflației în lunile următoare. Inflația germană a încetinit la 8,6% în decembrie, de la un vârf de 10,4% în octombrie.

Prețurile la energie au fost principalul motor al inflației prețurilor de producție, care a crescut cu o rată anuală de 41,9%. Cu toate acestea, prețurile la energie au scăzut cu 1% între noiembrie și decembrie, în principal din cauza unei scăderi de 2,2% a prețurilor la gazele naturale.

În medie, pentru 2022, prețurile de producție pentru produsele comerciale au crescut cu 32,9% față de 2021. Aceasta a fost cea mai mare variație medie anuală măsurată de la începutul sondajului, în 1949.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *