De la 1 ianuarie, la pensiile private nu se mai plătește impozit la toată suma, ci doar la câștigul obținut peste contribuțiile nete

bani economii financiar Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Modul de impozitare a pensiilor private Pilon II și Pilon III s-a schimbat începând de la data de 1 ianuarie 2024, când a intrat în vigoare o lege adoptată în anul 2022. Mai precis, începând din acest an, la pensiile private nu se mai plătește impozit la toată suma din cont, ci doar la câștigul obținut peste contribuțiile nete.

La 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare Legea 309/2022 care stabilește că baza de impozitare, la pensiile private, este constituită doar din câștigul acumulat suplimentar, prin investirea contribuțiilor virate de participanți la Pilonul II și Pilonul III de pensii.

Anterior, se impozita suma totală, adică inclusiv partea de contribuții acumulată de-a lungul timpului. Este important de precizat că, în unele cazuri, pentru aceste sume participanții au plătit deja impozit, precum impozitul pe venitul din care se realizează economisirea pentru pensia privată, adică venituri de natură salarială ori asimilate acestora.

De exemplu, un participant care are în prezent în cont 22.327 lei, din care suma contribuită se ridică la 17.641 lei, în timp ce câștigul suplimentar acumulat prin investirea contribuțiilor este de 4.686 lei.

Înainte de schimbare, dacă trebuia să retragă banii, participantul plătea impozit la întreaga sumă de 22.327 lei. Acum, odată cu modificarea legii de la 1 ianuarie 2024, el va plăti impozit doar pentru câștigul acumulat peste contribuții, de 4.686 lei.

Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *