Europa, în căutarea unității în privința impozitului minim global, înaintea reuniunii cruciale a G20

Taxe pixabay.com

Țările G7 au ajuns în 5 iunie la un acord fără precedent pentru un impozit minim mondial pe profiturile marilor multinaționale de minim 15%. Acum, trebuie convise statele membre G20, notează BFM TV.

Miniștrii de Finanțe din UE au încercat joi să aplaneze diferendele asupra eforturilor internaționale de a reforma impozitarea multinaționalelor iar francezul Bruno Le Maire încearcă să ralieze statele recalcitrante, înaintea unei reuniuni cruciale, în iulie, a G20, la Veneția.

După impulsul politic major de la G7 se anunță însă o luptă dificilă în 9 – 10 iulie la Veneția pentru a convinge celelalte mari puteri, printre care China, să susțină acest proiect.

Reunuți joi la Luxemburg, miniștrii de Finanțe din UE au evocat acest subiect care stârnește diviziuni.

“Trebuie concretizat acest avans în G20 la Veneția, la jumătatea lui iulie, este cel mai important și, deci, vom multiplica contactele”, a declarat ministrul francez Bruno Le Maire.

În cadrul UE, Germania, Franța și Italia, membre ale G7, susțin, cu sprijinul Spaniei, acordul obținut în Marea Britanie în special grație angajamentului noii administrații americane. Aceste țări vor să pună capăt dumpingului fiscal care afectează puternic finanțarea politicilor publice precum educația sau sănătatea.

Dar Irlanda, care și-a construit modelul economic pe o rată redusă de impozitare și a atras numeroase multinaționale americane, în special în sectorul digital, alături de mai multe state din Europa centrală, în frunte cu Ungaria, sunt reticente.

Le Maire a anunțat că va avea “o discuție cu omologul său italian care prezidează G20 și cu ministrul irlandez de Finanțe Paschal Donohoe pentru a ajunge la un acord global între europeni”.

Cazul Irlanda

Ministrul francez se va deplasa în Polonia duminică și va discuta săptămâna viitoare cu omologii săi chinez, indian și rus.

“Rămân în continuare state care trebuie convinse dar cea mai bună modalitate de a le convinge este să discuți cu ele”, a explicat Le Maire.

Pe lîngă discuțiile din G20, un acord trebuie convenit cu 139 de țări în cadrul OCDE.

“Știm că schimbarea este în curs de a se produce și vrem să facem parte din schimbare”, a declarat joi Paschal Donohoe.

El a subliniat că modelul de taxare din Irlanda este doar „o parte din oferta sa pentru a fi competitivă”.

Cu o rată de impozitare de 12,5%, teoretic, dar în practică mai redusă, Irlanda a reușit să atragă sediile europene ale giganților Facebook, Google și Apple.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *