Eurostat: costul cu mâna de lucru a crescut în România cu 8,7%

Redacția mart. 18, 2021 0 comentarii
Bucuresti santier Inquam Photos George Călin

 

Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 3% în zona euro şi cu 3,3% în UE, în trimestrul patru 2020, comparativ cu perioada similară a lui 2019. Cele mai mari creşteri în rândul statelor europene au fost înregistrate în Austria (11,6%), Bulgaria (10%) şi România (8,7%), potrivit datelor publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de  Agerpres.

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, dar și contribuţiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 8,7% în trimestrul patru, iar costurile non-salariale au înregistrat o creştere anuală de 9,1%.

Avansul costurilor cu forţa de muncă în România s-a produs în principal pe fondul creşterii cu 9,6% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de non-business, la care se adaugă o creştere cu 8,3% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de business, în ambele cazuri fiind vorba de creşteri mult peste media europeană, de 4,4% respectiv 2,8%. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 8,7% în industrie, cu 8,6% în sectorul serviciilor şi cu 5,4% în construcţii.

 

Foto Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.