Eurostat: România, printre țările din UE cu cele mai severe scăderi ale producției industriale în iunie

Redacția aug. 16, 2023 0 comentarii
metalurgie, fabrica, muncitor, productie

Producţia industrială a scăzut cu 1,2% în zona euro şi în Uniunea Europeană în iunie, comparativ cu perioada similară din 2022, iar Estonia, Bulgaria, Belgia, Ţările de Jos, Suedia, Luxemburg şi România au înregistrat cel mai sever declin, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri ale producţiei industriale în iunie, faţă de perioada similară din 2022, au fost în Danemarca (12,3%), Irlanda (8,3%) şi Slovacia (3,6%), iar cel mai semnificativ declin în Estonia (minus 12,7%), Bulgaria (minus 9,3%), Belgia (minus 7,6%), Ţările de Jos (minus 7,4%), Suedia (minus 6,7%), Luxemburg (minus 6,5%) şi România (minus 6,4%).

În cazul UE, producţia de energie a scăzut cu 8,9%, cea de bunuri intermediare cu 6,6% iar cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 6,5%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă imediată a urcat cu 2,1% iar cea de bunuri de capital cu 4,8%.

În iunie, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a crescut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,4% în Uniunea Europeană, după ce în mai producţia industrială a rămas nemodificată în zona euro şi în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în iunie, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Irlanda (13,1%), Danemarca (6,3%) şi Lituania (3,2%), iar cele mai semnificative scăderi în Suedia (minus 5,3%), Finlanda şi Malta (ambele cu minus 3,3%) şi Belgia (minus 3%).

România a înregistrat în iunie o scădere lunară de 2,1% a producţiei industriale, după un declin de 1,9% în mai.

În cazul UE, producţia de energie a crescut cu 0,5%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată şi cea bunuri de folosinţă imediată au scăzut fiecare cu 0,4%, iar producţia de bunuri de capital a scăzut cu 0,7% şi cea de bunuri intermediare cu 0,8%.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *