Facebook exceptează anumite personalități de la regulile generale de moderare a conținutului

Mark Zuckerberg

Un program al Facebook permite anumitor celebrități, lideri politici și internauți vedetă să scape de regulile de moderare a conținutului valabile pentru restul utilizatorilor, scrie cotidianul Wall Street Journal, citat de Le Figaro.

Denumit «Crosscheck» sau «XCheck», programul nu aplică aceleași reguli mesajelor postate pe Facebook și Instagram de aceste «VIP-uri», scrie cotidianul economic american, care citează documente interne ale companiei. Programul a inclus până la 5,8 de milioane de abonați în 2020. Unii dintre aceștia sunt exceptați de la reguli în timp ce alții pot posta mesaje care teoretic încalcă regulile așteptând ca un angajat al Facebook să le examineze.

Un purtător de cuvânt al Facebook, Andy Stone, spune că informațiile nu înseamnă că există „două sisteme de justiție”. „Știm că aplicarea regulilor noastre nu este perfectă și că există compromisuri făcute între viteză și precizie”, a menționat el.

Potrivit Wall Street Journal, Facebook a permis spre exemplu în 2019 starului fotbalului Neymar să arate milioanelor de abonați pe care îi are fotografii nud cu o femeie care îl acuza de viol, înainte de a le șterge. Grupul ar fi permis de asemenea anumitor conturi să distribuie informații considerate false de factcheckers ai Facebook, inclusiv că vaccinurile ucid, că Hillary Clinton a protejat o rețea pedofilă sau că fostul președinte Donald Trump a calificat drept „animale” toți solicitanții de azil.

Pentru consiliul de supraveghere al companiei, aceste măsuri speciale legate de moderarea conținutului este stânjenitoare. Această instanță „a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea legată de lipsa de transparență în procesul de moderare a conținutului pe Facebook, în special în ceea ce privește gestionarea incoerentă de către companie a conturilor cele mai vizibile”, a declarat purtătorul de cuvânt al consiliului, care teoretic este independent dar este finanțat de gigantul IT.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.