Fitch retrogradează ratingul Ucrainei, de la „B“ la „CCC”

steag ucraina

Ftch Ratings a anunțat vineri seară că a retrogradat ratingul Ucrainei la „CCC” de la „B”.

Fitch a luat această decizie pentru că invazia militară a Rusiei a dus la riscuri sporite pentru finanțele externe și publice ale Ucrainei, pentru stabilitatea macrofinanciară și stabilitatea politică.

Invazia reprezintă un șoc negativ sever pentru o gamă largă de indicatori cheie de credit. Ucraina are o lichiditate externă destul de scăzută în raport cu serviciul datoriei externe suverane de 4,3 miliarde dolari în 2022, iar ieșirile de capital preconizate îi vor slăbi și mai mult poziția de finanțare externă.

Se preconizează că șocul va avea un impact sever asupra activității economice și asupra monedei, alimentând presiunea inflaționistă și volatilitatea macroeconomică. Finanțele publice ar fi, în plus, afectate de cheltuieli militare mai mari, iar capacitatea de a recupera datoria internă va fi sever constrânsă.

Crește semnificativ riscul ieșirilor de depozite bancare și o crește rata de dolarizare. Există o probabilitate mare a unei perioade prelungite de instabilitate politică, schimbarea de regim fiind un obiectiv probabil al președintelui rus Vladimir Putin, ceea ce creează o incertitudine sporită în materie de politică și subminând, de asemenea, dorința Ucrainei de a rambursa datoria.

Până în prezent, Ucraina a avut un cadru de politică macroeconomică credibil (sprijinit de flexibilitatea cursului de schimb, angajamentul față de țintirea inflației și o politică fiscală prudentă), record de sprijin multilateral, indicatori favorabili de dezvoltare umană, o poziție de creditor extern net de 9% din PIB, și datoria publică scăzută. Pe de altă parte, există riscul geopolitic, indicatorii slabi privind guvernanța, o lichiditate externă scăzută și riscuri la adresa implementării politicilor.

Sursă foto: Unspalsh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *