Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate în România, a intermediat, în primele nouă luni ale anului 2021, 10.500 mp de spații de birouri

Redacția nov. 18, 2021 0 comentarii
singapore, zgarie-nori, afaceri, cladiri de birouri

Fortim Trusted Advisors, companie membră a Alianței BNP Paribas Real Estate în România, a intermediat, în primele nouă luni ale anului 2021, tranzacționarea a peste 10.500 mp de spații de birouri, atât în București cât și în Cluj-Napoca.

Cele mai dinamice sectoare în procesele de relocare au fost domeniile IT, medical și financiar, acestea fiind de altfel și segmentele economice care au rămas la fel de active și în timpul pandemiei.

Tendința de a opta pentru spații de birouri în clădiri moderne, amplasate în zonele centrale ale orașului s-a manifestat puternic în comportamentul de căutare al clienților din primele trei trimestre ale anului. Nu în ultimul rând, condițiile actuale de piață, avantajoase pentru chiriași, i-au încurajat pe aceștia să caute noi spații de birouri.

„Ne bucurăm că anul 2021 înregistrează rezultate mai bune comparativ cu anul anterior, după cum arată deja datele din piață. Estimăm o creștere a pieței cu 15-20%. În continuare vom asista la un raport echilibrat între relocări și reînnoire de contracte de închiriere, precum și la menținerea ponderii contractelor de pre-închiriere”, a declarat Nicolae Ciobanu, Managing Partner | Head of Advisory Fortim Trusted Advisors.

În T3 2021, piața de birouri din București a continuat să își revină, cu aproximativ 90.600 mp tranzacționați, ajungând astfel la un total de 225.000 mp tranzacționați în perioada T1-T3 2021. Astfel, asistăm la o creștere de aproximativ 30% comparativ cu anul trecut, însă cu 20% mai puțin față de aceeași perioadă a anului 2019. Cel mai activ sector economic a fost Medical & Pharma cu 21% din total cerere pe T3, urmat de IT&C cu 12% din cerere.

La nivelul trimestrului III 2021, studiile Fortim indică un stoc total de birouri moderne de 3,85 milioane mp. Mai multe proiecte de birouri anunțate în trimestrele precedente au fost livrate până la sfârșitul trimestrului III 2021, reprezentând un factor de influență semnificativ în rata totală de neocupare care a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 12,5%. Valoarea medie pentru chiria „prime”  se menține constantă la valoarea de 18,5-19 euro/mp/lună. Stocul de spații de birouri moderne va crește cu aproximativ 150.000 mp în 2022, ajungând la un total de  4 milioane mp.

Fortim Trusted Advisors a asistat GROHE România în procesul de relocare

Fortim a asistat Grohe România în procesul de relocare a birourilor sale în clădirea Millo Offices, dezvoltată de Forte Partners. Compania și-a mutat operațiunile în noul sediu de 520 mp, în clădirea modernă de birouri, clasa A, situată pe strada Matei Millo din București, în luna octombrie a anului curent.

Odată cu dezvoltarea afacerii, Grohe România a considerat necesară extinderea spațiilor de birouri pentru a asigura angajaților săi condiții optime de lucru și creștere profesională. Una dintre cerințele esențiale ale companiei în procesul de relocare a fost să rămână în zona centrală a capitalei, unde Grohe și-a avut sediul încă de la înființarea pe piața din România.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *