Germania: producția industrială scade din nou, îngrijorări legate de evoluția PIB în primul trimestru

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Producția industrială germană a scăzut în februarie pentru a doua oară consecutiv, după opt luni de creștere, în contrast cu așteptările analiștilor, scrie Le Figaro, care notează că aceste date sugerează o contracție a produsului intern brut în primul trimestru.

Industria celei mai mari economii europene s-a contractat cu 1,6% în februarie după -2% în ianuarie (cifre revizuite), potrivit oficiului pentru statistici Destatis, în condițiile în care previziunea medie a analiștilor raportată de Factset și Bloomberg indica o creștere de 1,5%. Exporturile au crescut cu 0,9% într-o lună iar importurile cu 3,6%. Datele reprezintă „o adevărată dezamăgire”, rezumă Jens-Oliver Niklasch, economist la banca publică LBBW.

Comparativ cu februarie 2020, luna în care au intrat în vigoare primele restricții sanitare în Germania, producția industrială a scăzut cu 6,4%. În actualele condiții, „ar fi nevoie de o explozie a producției manufacturiere în martie pentru a evita o contracție” a PIB-ului în primul trimestru, arată Carsten Brzeski, de la ING.

Excedentul comercial a atins 19,1 miliarde de euro în date corectate cu variațiile sezoniere, în scădere în raport cu ianuarie. Exporturile spre țările UE au reprezentat 58,3 miliarde euro, în scădere cu 0,3% în raport cu februarie 2020.

Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *