Guvernul kazah a dat în judecată mai multe companii petroliere, majoritatea occidentale, care ar datora statului miliarde de dolari din exploatarea unor câmpuri petrolifere

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Companiile care operează două mari câmpuri petrolifere din Kazahstan sunt vizate de o procedură de arbitraj demarată de Guvernul kazah, miza constituind-o venituri de miliarde de dolari, pe fondul acuzaţiilor de cheltuieli neaprobate, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Guvernul kazah susţine că partenerii la cele două proiecte nu ar fi trebuit să deducă costuri care se ridică la 13 miliarde de dolari pentru câmpul petrolifer Kashagan şi la 3,5 miliarde de dolari pentru câmpul petrolifer Karachaganak, au dezvăluit sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Dacă acţiunea statului kazah va avea succes, autorităţile din Kazahstan ar putea să primească o parte mai mare din veniturile generate de cele două câmpuri petrolifere, pe baza termenilor acordurilor de împărţire a producţiei.

Potrivit surselor, în luna martie, Guvernul de la Astana a desemnat arbitri care să se ocupe de dosarele Kashagan şi Karachaganak la tribunalele de arbitraj din Geneva şi Stockholm. Companiile vizate nu şi-au desemnat încă proprii lor arbitri, precizează sursele.

Solicitările acoperă perioada 2010-2018 pentru câmpul petrolifer Kashagan şi 2010-2019 pentru câmpul petrolifer Karachaganak. Dosarul include acuzaţii că firmele petroliere au încălcat procedurile de licitaţie la ambele proiecte şi nu au cerut respectarea în totalitate a lucrărilor convenite cu contractorii la Kashagan.

Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, încearcă să stimuleze economia după protestele violente din luna ianuarie 2022. Tokayev a promis că se va lupta cu oligarhii şi va redistribui mai bine veniturile statului, scrie Bloomberg.

Pe lângă obţinerea unor venituri petroliere mai mari de pe urma procedurii de arbitraj, Guvernul kazah şi-a propus să modifice procedurile de licitaţie utilizate de companiile petroliere pentru a face procesul mai eficient pentru economia kazahă, inclusiv prin generarea unor venituri mai mari pentru companiile locale.

La Kashagan, companiile petroliere care operează acest zăcământ au investit până acum peste 50 de miliarde de dolari, Shell, Exxon Mobil, KazMunayGas, Eni şi TotalEnergies fiind principalii parteneri în acest proiect. La Karachaganak, partenerii, în frunte cu Shell şi Eni, au investit cel puţin 27 de miliarde de dolari în dezvoltarea proiectului.

 

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *