Jeff Bezos părăsește luni conducerea Amazon

Jeff Bezos Wikipedia - Seattle City Council

Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, începe o nouă etapă a carierei sale, după ce a construit, pornind de la o modestă librărie online, una dintre cele mai puternice companii din lume, Amazon. La 57 de ani, omul de afaceri renunță luni la postul de director general în favoarea locotonentului său Andy Jassy pentru a se consacra altor proiecte, începând cu o călătorie în spațiu, în 20 iulie, scrie BFM TV.

El va păstra însă un rol esențial în compania pe care a înființat-o în urmă cu 27 de ani, rămânând președinte executiv al consiliului de administrație. Dacă a fost salutat pentru numeroase inovații care au zguduit uneori sectoare economice întregi, acesta a fost dur criticat pentru practici cooncurențiale cu tendința de a zdrobi concurența sau pentru modul în care își tratează salariații.

Lansată în garajul unde chiar Jeff Bezos împacheta colete, Amazon are azi o valoare bursieră de 1.700 de miliarde de dolari și a avut în 2020 o cifră de afaceri de 386 miliarde dolari.

Bezos “are instinctul pentru a vedea ce va merge” pe viitoarele piețe, arată Roger Kay, analist la Endpoint Technologies Associates.

Chiar dacă a cedat o parte din avere fostei sale soții, Jeff Bezos este evaluat în prezent la circa 200 de miliarde de dolari de revista Forbes. Acum, el abandonează parțial gestionarea Amazon pentru a se concentra pe alte proiecte precum Blue Origin – care va efectua primul zbor turistic spațial în 20 iulie, cu Jeff Bezos la bord. Acesta deține și ziarul Washington Post și afirmă că vrea să consacre mai mult timp și bani luptei împotriva schimbărilor climatice.

Bezos pleacă în momentul în care Amazon, care are peste 800.000 de angajați în Statele Unite și cu o activitate care a decolat în perioada pandemiei, se confruntă cu numeroase critici din partea apărătorilor drepturilor salariaților sau a autorităților de reglementare. Amazon afirmă că oferă un salariu orar minim de 15 dolari și diverse avantaje dar criticii denunță în mod deosebit obsesia pentru eficiență în fața riscului de a trata angajații ca niște mașini.

Wikipedia - Seattle City Council

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *