Joe Biden alege o personalitate anti-Gafa pentru a conduce autoritatea pentru concurență

Joe Biden si Barack Obama pixabay.com

Președintele Joe Biden a confirmat luni intenția de a o numi pe jurista Lina Khan, cunoscută pentru ostilitatea față de monopolurile giganților IT, în fruntea agenției americane pentru concurență (FTC), un nou semnal al dorinței guvernului democrat de a lupta cu dominația Silicon Valley, scrie Le Figaro.

Google și Facebook se confruntă cu mai multe anchete pentru abuz de poziție dominantă, lansate sub administrația Trump de autorități federale și de coaliții ale unor state americane. Mai multe anchete sunt în curs iar în vizor se află și Apple sau Amazon. Presiunea ar putea deveni și mai mare dacă nominalizarea lui Khan este aprobată de Senat.

Această profesoară de drept la Universitatea Columbia din New York a făcut parte recent dintr-o echipă de cercetători însărcinată cu redactarea unui raport pentru o comisie antitrust a Camerei Reprezentanților. Într-un dosar voluminos publicat în octombrie, membrii echipei acuză Gafa (Google, Amazon, Facebook și Apple) de monopoluri și de abuz de poziție dominantă.

Lina Khan, 32 de ani, a publicat în 2017 articolul intitulat „Paradoxul antitrust al Amazon”, în care afirma că arsenalul legislativ americane este insuficient pentru a lupta împotriva practicilor monopoliste ale giganților IT în comerțul online.

FTC este format din cinci membri și maxim trei pot proveni din același partid politic. La începutul lui martie, Tim Wu, și el profesor la Columbia și un partizan al unor reglementări mult mai stricte pentru activitatea Gafa, s-a alăturat prestigiosului Consiliu Economic Național (NEC) al Casei Albe. Prin astfel de nominalizări, administrația Joe Biden transmite un mesaj de fermitate în fața giganților tech americani.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *