Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede consolidarea clădirilor cu risc seismic exclusiv cu bani de la stat

bucuresti, cladire istorica, patrimoniu, risc seismic, reabilitare Imobil de patrimoniu cu risc seismic Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Legea care prevede măsuri mai eficiente privind consolidarea seismică a clădirilor, inclusiv a clădirilor publice, cu finanţare nerambursabilă şi integrală atrecut prin parlament și a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Vor putea fi reabilitate clădirile cu risc seismic I şi II, iar finanţarea va fi asigurată integral de Guvern. Programul este unul multianual, pentru a asigura rezultate, a spus ministrul.

Suma alocată prin PNRR permite consolidarea seismică şi, în acelaşi timp, reabilitarea energetică a acestor clădiri, iar fondurile au fost accesate integral în prima zi de lansare a apelurilor de proiecte. 350 de imobile pot fi reabilitate din cele 217 milioane de euro alocate, prin PNRR, de Ministerul Dezvoltării.

Vor fi incluse şi clădirile publice, cum ar fi spitalele, şcolile din clădiri multietajate sau clădirile monument istoric. Actul normativ adoptat este o reformă asumată de România în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prevede reglementări pe baza cărora vor fi reabilitate clădirile cu risc seismic, cu finanţare nerambursabilă şi în procent de 100%, asigurată de Ministerul Dezvoltării, din bugetul naţional şi din PNRR.

Imobil de patrimoniu cu risc seismic Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *