LISTĂ Șapte companii primesc bani din PNRR pentru producția de hidrogen verde. Pe lângă proiecte realizate de giganți ca Monsson, OMV Petrom sau Chimcomplex, au primit bani și două companii de consultanță / Ministerul Energiei nu publică sumele aprobate

Hidrogen Sursa foto: Pexels

Ministerul Energiei a aprobat proiectele depuse de șapte companii pentru a obține finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru investiții în capacități de producție de hidrogen verde, arată cele mai recente date publicate de instituție, la finalul lunii martie. Inițial, Economedia a scris că o singură companie semnase contract, până în ianuarie, respectiv o companie de consultanță și relații publice din Călărași, cu afaceri de numai 3.000 lei. Ulterior, Ministerul Energiei a publicat și o listă actualizată cu contractele semnate.

În total, 32 de companii au depus proiecte în cadrul acestui apel de finanțare din PNRR. Șapte contracte au fost semnate, două proiecte sunt încă în evaluare, iar restul au fost respinse.

Ministerul Energiei nu publică și a refuzat, în ciuda insistențelor repetate ale Economedia, să pună la dispoziție lista detaliată care include și sumele solicitate de companii și valoarea investițiilor, așa cum fac alte ministere (AICI și AICI). (Reamintim de asemenea că Ministerul Energiei ține la secret și lista provizorie a proiectelor de fotovoltaice și eoliene care vor primi finanțare din PNRR, după cum Economedia a scris AICI. Proiectele sunt identificate doar prin cifre, respectiv „număr de ordine proiect depus în platforma PNRR.)

Reamintim că în iunie 2022 ministerul Energiei a lansat o schemă de ajutor de stat finanțată cu aproape 150 milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a sprijini investiţiile în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză.

Potrivit prevederilor PNRR, intervenția vizează promovarea investiţiilor în construirea unei noi capacităţi de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză. Punerea în funcţiune a unei capacități de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an trebuie realizată până în trimestrul IV 2025.

Valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022 este de 50 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.

Proiectele pentru care au fost semnate contracte:

  1. Monsson Alma SRL – Construcție capacitate nouă de producție de hidrogen verde în instalație de electroliză – N. Bălcescu, Constanța

Monsson Alma este unul dintre cei mai puternici dezvoltatori locali de proiecte verzi din România, fiind deţinut de omul de afaceri suedez Emanuel Muntmark, cunoscut drept „regele eolienelor”. Cel mai important proiect al Monsson în România a fost parcul Fântânele-Cogealac, vândut ulterior cehilor de la CEZ și preluat apoi de australienii de la Macquarie Infrastructure and Real Assets.

  1. BPlus Advisory SRL – Unitate producție hidrogen prin electroliză, a unei capacități de stocare și comprimare

BPlus Advisory este o companie de consultanță înființată de antreprenorul Bogdan Țenu, în trecut senior manager la Ernst & Young.

  1. Nova Hydrogen Production SRL – Centrală Hidrogen 5MW – Nervia

Nova Hydrogen Production este o firmă controlată de Nova Power & Gas, distribuitor şi furnizor de gaze naturale, din grupul E-INFRA.  E-INFRA este grupul holding al Nova Power & Gas, Electrogrup, Direct One, Netcity și WESEE. Grupul este controlat de oamenii de afaceri Teofil și Simion Mureșan. Nova Power & Gas SRL s-a asociat recent cu compania de stat Nuclearelectrica, pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița. Terenul fizic aparține companiei Nova Power & Gas SRL.

  1. Chimcomplex SA Borzești – Producție de H2 verde din apă prin electroliza saramurii cu membrană polimerică schimbătoare de ioni
  2. Chimcomplex SA Borzești – Producție de hidrogen verde din apă prin electroliza saramurii cu membrană polimerică schimbptoare de ioni la Chimcomplex SA Borzești – sucursala Rm. Vâlcea

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești este controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza. Compania operează două platforme industriale, la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, după ce a cumpărat o mare parte din activele fostului combinat chimic Oltchim.

  1. OMV Petrom SA – Construire instalație producție Hidrogen (verde) prin electroliza apei

OMV Petrom este cel mai mare producător de petrol și gaze din România. Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deținute de persoane fizice și juridice.

  1. Center Hub Sud SRL – Construirea unei capacități pentru producerea de hidrogen verde în instalații de electroliză

Center Hub Sud SRL este o companie din Călărași, înființată în 2019, care se ocupă de „consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării”. Compania nu a declarat activitate până anul trecut, când a raportat afaceri de 3.000 lei, cheltuieli de 2.352 și un profit net de 619 lei. Compania este deținută de Florina Goga (66,67%), Elena-Olguța Badea (33,33%) și Octavian-Ovidiu Goga (33,33%) și are un singur angajat.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *