Marea Britanie anunță o nouă rundă amplă de sancțiuni pentru ruși: Gazprombank, șeful celei mai mari bănci din Rusia și fiica vitregă a lui Serghei Lavrov

Sberbank Sursa foto: Sberbank / Facebook

Marea Britanie a anunțat joi o nouă rundă amplă de sancțiuni la adresa unor entități și persoane ruse, printre care Gazprombank, CEO-ul Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, și fiica vitregă a lui Serghei Lavrov.

„Astăzi, Regatul Unit a impus 65 de noi sancțiuni rusești, întrerupând industriile vitale care alimentează mașina de război a lui Putin. Cele vizate includ: băncile rusești, oligarhi, companii de apărare, Căile Ferate Ruse”, a anunțat Oficiul pentru Afaceri Externe și Commonwealth pe Twitter. Astfel, Marea Britanie a sancționat până acum peste 1.000 de persoane și întreprinderi din Rusia, de la invazie.

Guvernul britanic a detaliat sancțiunile, într-un comunicat de presă.

Astfel, sancțiunile vizează industrii cheie care sprijină invazia ilegală a Rusiei, inclusiv Căile Ferate Ruse și compania de apărare Kronshtadt, principalul producător de drone rusești. Grupul Wagner – organizația de mercenari ruși care ar fi însărcinat cu asasinarea președintelui Zelensky – a fost, de asemenea, sancționat.

Totodată, Marea Britanie a înghețat activele Gazprombank și Alfa Bank din Rusia (nota red: nici o legătură cu Alpha Bank care operează în România) și ale companiei de transport maritime de stat Sovcomflot. Gazprombank este unul dintre principalele canale de plăți pentru petrol și gaze rusești. Alfa-Bank este unul dintre cei mai mari creditori privați din Rusia, controlat de Mikhail Fridman, care a fost sancționat de Marea Britanie la începutul acestei luni, și de partenerii săi.

Printre persoanele sancționate s-au numărat German Gref, directorul general al celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, și magnatul petrolului Evgeny Shvidler, fondatorul băncii Tinkoff Oleg Tinkov.

Marea Britanie a spus că o vizează și pe Polina Kovaleva, despre care spunea că este fiica vitregă a ministrului rus de externe Serghei Lavrov. Guvernul a spus că ea deține o proprietate de 4 milioane de lire sterline în Londra.

Cel mai mare producător de diamante din lume, Alrosa, este, de asemenea, sancționat.

Galina Danilchenko, care a fost instalată de Rusia ca „primar” în Melitopolul, este și ea sancționată – este pentru prima dată când un individ este sancționat pentru colaborare cu forțele ruse aflate în prezent în Ucraina.

Lista completă a sancțiunilor anunțate de Marea Britanie.

Sursa foto: Sberbank / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *