Microsoft anunță o nouă investiție de mai multe miliarde de dolari în OpenAI, producătorul ChatGPT

Redacția ian. 23, 2023 0 comentarii
ChatGPT

Microsoft a anunțat luni o nouă investiție de mai mulți ani și de mai multe miliarde de dolari în OpenAI, producătorul ChatGPT, conform CNBC. Microsoft a refuzat să ofere o sumă specifică în dolari, dar Semafor a raportat la începutul acestei luni că Microsoft era în discuții pentru a investi până la 10 miliarde de dolari.

Acordul marchează cea de-a treia fază a parteneriatului dintre cele două companii, după investițiile anterioare ale Microsoft din 2019 și 2021. Microsoft a declarat că parteneriatul reînnoit va accelera descoperirile în domeniul inteligenței artificiale și va ajuta ambele companii să comercializeze tehnologii avansate în viitor.

“Ne-am format parteneriatul cu OpenAI în jurul unei ambiții comune de a avansa în mod responsabil cercetarea de vârf în domeniul IA și de a democratiza IA ca o nouă platformă tehnologică”, a declarat Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, într-o postare pe blog.

OpenAI colaborează îndeaproape cu serviciul cloud Azure al Microsoft. În iulie 2019, Microsoft a sprijinit OpenAI cu 1 miliard de dolari, iar investiția a făcut din Microsoft furnizorul “exclusiv” de servicii de cloud computing pentru OpenAI. Microsoft a declarat luni că Azure va continua să servească drept furnizor exclusiv al OpenAI.

Investiția Microsoft va ajuta, de asemenea, cele două companii să se angajeze în supercalculatoare la scară largă și să creeze noi experiențe alimentate de AI, se arată în comunicat.

OpenAI este clasat de cercetătorii în domeniul IA ca fiind unul dintre primele trei laboratoare de IA din lume, iar compania a dezvoltat un software de IA care poate bate oamenii la jocuri video precum Dota 2. Cu toate acestea, se poate spune că a primit mai multă atenție pentru generatorul său de text AI GPT-3 și pentru ciudatul generator de imagini AI Dall-E.

ChatGPT generează automat text pe baza unor indicații scrise într-un mod mult mai avansat și mai creativ decât chatbots din trecutul Silicon Valley. Software-ul a debutat la sfârșitul lunii noiembrie și s-a transformat rapid într-o senzație virală, deoarece directorii din domeniul tehnologiei și capitaliștii de risc s-au bucurat de el pe Twitter, comparându-l chiar cu debutul iPhone de la Apple în 2007.

Tehnologia a atras, de asemenea, atenția executivilor Google, care au declarat într-o recentă reuniune a tuturor angajaților că, deși Google are capacități similare de inteligență artificială, reputația sa ar putea avea de suferit dacă se mișcă prea repede în ceea ce privește tehnologia de chat cu inteligență artificială.

Printre fondatorii OpenAI s-au numărat Sam Altman, Elon Musk, directorul general al Tesla și SpaceX, Greg Brockman, Ilya Sutskever, Wojciech Zaremba și John Schulman. Grupul s-a angajat să investească peste 1 miliard de dolari în această întreprindere la lansarea acesteia. Musk a demisionat din consiliu în februarie 2018, dar a rămas donator.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *