Ministrul Finanțelor, despre încasările la buget: Contribuabilii au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare

Redacția mai 30, 2023 0 comentarii
Adrian Caciu, ministrul Finantelor

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a afirmat, marți, că contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât a estimat instituția în programarea încasărilor bugetare.

Conform unui comunicat transmis de Ministerul Finanțelor, pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. „Așadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare”, arată comunicatul instituției.

Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat, mai arată instituția.

„Acești bani erau și sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investițiilor și acordării stimulentelor economice și sociale angajate prin buget și, în egală măsură, pentru a găsi soluții suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpãrare suferite de cetățenii și companiile românești”, afirmă ministrul.

Declarațiile lui Adrian Câciu vin în contextul în care ministrul a afirmat că a propus numirea vicepreședintelui ANAF Nicoleta Cîrciumaru la șefia instituției.

„Eficiența sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii așteaptă de la noi resursele necesare implementãrii unor politici publice care să contribuie la creșterea calitãții vieții lor. În acest context, îi urez succes noului președinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile și de a asigura o colectare eficientă, însoțită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale și a fraudei”, a precizat Câciu.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *