Ministrul interimar al Finanțelor: Pensiile vor fi majorate cu 6% de la începutul anului viitor

batrani pensie spital ajutor pexels sursa foto: Pexels

Pensiile vor fi majorate cu 6% de la începutul anului viitor, anunță Ministrul interimar al Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu. Şi valoarea alocaţiilor pentru copii va creşte, a mai anunţat ministrul, citat de News.ro.

Ministrul interimar de Finanţe, Dan Vîlceanu, a fost întrebat, duminică, la Prima TV, de când vor creşte pensiile şi cu cât şi a precizat: “De la începutul anului 2022 şi cred că procentul va fi undeva în jur de şase la sută. Sunt întrebat deseori legat de pensii, salarii. Ceea ce pot spune este doar ce prevede legea în vigoare, pentru că bugetul se face pe legea în vigoare”.

”Legat de alocaţii, există o ordonanţă adoptată la începutul anului care  prevede că alocaţia de la 1 ianuarie 2022 să fie 486 lei pentru copiii până la doi ani şi pentru copiii peste doi ani, undeva pe la 243 de lei. Ele vor intra clar de la 1 ianuarie 2022, e o lege în vigoare la 1 ianuarie. La pensii indexarea se face cu rata inflaţiei şi jumătate din salariul mediu brut. Cam undeva pe aici ar însemna”, a adăugat ministrul.

Întrebat, de asemenea,  cât a cheltuit ultima dată la cumpărături, Vîlceanu a explicat că nu obişnuieşte să îşi facă cumpărături pentru o perioadă mai lungă de timp.

“Fac cumpărături în zona în care locuiesc şi nu merg la cumpărături decât dacă am nevoie de ceva. Nu sunt genul care îşi face cumpărături pentru o perioadă mai lungă, nu mă vedeţi cu coşurile prin supermarket. Nu mănânc mai mult de o dată pe zi şi de obicei spre seară, aşa că nevoile sunt extrem de simple la mine”, a declarat ministrul.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în trimestrul II al anului, numărul mediu de pensionari a fost de 5.08 milioane de persoane, în scădere cu 14.000 de persoane faţă de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,65 milioane, în scădere cu 8000  faṭă de trimestrul precedent. Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii a fost de 1661 lei, în creṣtere cu 0,7% faṭă de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1601 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,2% (comparativ cu 54,6% în trimestrul precedent).

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *