Ministrul Mediului: Planul integrat de acţiune energie-climă al României va fi revizuit până în 2023

Tanczos Barna Sursa foto: Facebook Tanczos Barna

Planul integrat de acţiune energie-climă al României va fi revizuit până în 2023, a anunţat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tánczos, care precizează că se lucrează la actualizarea strategiei naţionale privind schimbările climatice pentru această decadă, scrie News.ro.

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tánczos, va participa la cea de a 26-a ediţie a Conferinţei Părţilor la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), organizată în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie 2021, la Glasgow.

„Conferinţa va reuni cei mai importanţi lideri mondiali, care vor revizui abordările la nivel global în privinţa eforturilor de diminuare a schimbărilor climatice. Guvernele lumii sunt de acord că este nevoie de acţiune. Însă, când vine vorba despre acţiuni concrete, lucrurile devin mai nuanţate. Oamenii de ştiinţă spun că pentru a încetini încălzirea globală trebuie eliminaţi din economie carburanţii fosili. Este vorba despre cărbune, gaz, benzină sau motorină, în timp ce maşinile de astăzi ar trebui, în timp, înlocuite cu cele electrice. La Glasgow sunt aşteptate discuţii intense despre bani, atât despre costul măsurilor de eliminare a carburanţilor fosili, cât şi despre ajutorarea ţărilor mai puţine industrializate, care, deşi nu sunt mari poluatoare, sunt printre cele mai lovite de schimbările climatice” a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tánczos.

COP26 are loc la şase ani după intrarea în vigoare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, care propune standarde comune pentru ţările lumii, astfel încât acestea să fie capabile să îşi armonizeze politicile publice în domeniul climatic. Printre ţintele propuse a fi adoptate la COP26 se regăsesc atingerea emisiilor nete zero până la mijlocul secolului, necesară pentru limitarea creşterii temperaturii globale la mai puţin de 1,5 grade Celsius, adaptarea comunităţilor şi a habitatelor la efectele schimbărilor climei, respectiv creşterea contribuţiilor financiare ale statelor dezvoltate şi accentuarea cooperării între părţi.

”România a fost de la bun început un susţinător al eforturilor globale pentru combaterea schimbărilor climatice. Am fost printre primele ţări care au adoptat în legislaţia naţională obiective pentru transpunerea ţintelor Acordului de la Paris. Strategia naţională privind schimbările climatice şi creşterea economică bazată pe emisii reduse de carbon pentru perioada 2016-2030 este implementată de Planul integrat de acţiune energie-climă, care va fi revizuit până în 2023 pentru a ghida eforturile noastre în vederea atingerii ţintelor naţionale”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Totodată, ministrul a reamintit că România este activă în implementarea politicilor Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice şi a susţinut Pactul Verde European.

”Vom rămâne susţinători ai combaterii schimbărilor climatice, în vederea ameliorării efectelor asupra populaţiei şi economiei. La COP26 de la Glasgow, România îşi va reînnoi angajamentul faţă de obiectivele globale. Lucrăm la actualizarea strategiei naţionale pentru această decadă, precum şi la elaborarea Strategiei naţionale pe termen lung în acest domeniu şi vom aduce pe masa Guvernului noile propuneri în perioada următoare. Acestea vor fi măsuri echilibrate, care să nu împovăreze cetăţenii. Vom veni cu soluţii concrete, care vor ţine cont de specificul ţării şi vor asigura o împărţire echitabilă a costurilor între stat, domeniul economic şi beneficiarii finali” – a conchis Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

 

Sursa foto: Facebook Tanczos Barna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *