Ministrul Muncii, despre modificările la Codul Muncii: Angajatorii, obligați să furnizeze mai multe informații despre raporturile de muncă sau să scadă perioada de probă

job elvetia criza locuri de munca pexels Foto: Pexels

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la Digi24 că prin modificarea Codului Muncii, angajații vor fi obligați să furnizeze, în scrismai multe informații decât în prezent despre raporturile de muncă sau să scadă perioada de probă a angajaților.

Acesta a transmis că România trebuie să modifice Codul Muncii până la 1 august 2022, altfel ar putea risca o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Săptămâna viitoare se depune la Parlament inițiativa legislativă, iar până la sfârșitul sesiunii va trece de prima cameră sesizată. Ministrul spune că vor face un raport de progres către Comisia Europeană și în luna septembrie, în prima sesiune, va trece și de Camera Deputaților, nefiind nici un risc de infringement până atunci.

„Sunt două directive europene, de fapt, pe care trebuie să le transpunem în Codul Muncii. În proporție de 40%, prevederile acestor două directive se regăsesc deja în Codul Muncii din România. Sunt două directive care au fost finalizate pe perioada în care România a avut președinția Consiliului Uniunii Europene. Una din ele, directiva 1152/ 2019, are drept scop protejarea drepturilor lucrătorilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă și directiva 1158, tot din 2019, prevede echilibrul dintre breasla profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor. Sunt două directive extrem de importante, pentru că prima practic asigură transparentizarea condițiilor de lucru și o mai bună informare a lucrătorilor asupra condițiilor de lucru ulterioare și a salariului și a doua practic asigură un echilibru dintre viața profesională și cea privată, atât a îngrijitorilor, cât și a părinților”, a transmis Marius Budăi.

Ministrul a spus că în primă fază, trebuie să se asigure că Ministerul pune la dispoziția salariaților un pachet de informații actualizate și extinse asupra condițiilor de muncă și a salariului, așa cum prevede directiva, și să creeze noi drepturi minime, precum dreptul la o mai mare vizibilitate a muncii pentru cei care lucrează în program variabil, posibilitatea de a se trece la o formă de muncă mai stabilă a lucrătorilor sau de a primi un răspuns în scris sau drepturi la formare profesională obligatorie, prin deducere din salariu a cheltuielilor.

O altă măsură ar putea fi introducerea contractului de muncă cu programul fracționat. „Este deja o prevedere care este în Codul Muncii din România și de asemenea introducerea dreptului la concediu de îngrijitor și acordarea unui concediu paternal cu o durată de minim 10 zile”, mai spune Budăi.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *