Ministrul Turcan: Sunt 9.500 de pensionari speciali cu o pensie medie de 9.600 de lei

batrani pensie spital ajutor pexels sursa foto: Pexels

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, le-a prezentat luni reprezentanților categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ, inițiate de Ministerul Muncii, potrivit unui comunicat de presă. Modificările au ca scop ”reanalizarea factorilor favorizanți și a ponderii dintre aceștia și criteriul contributivității”.

În acest moment, beneficiarii de pensii speciale sunt magistrații, corpul diplomatic, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic, angajații Curții de conturi și personalul de specialitate al instanțelor.

Turcan le-a cerut acestora să prezinte propriile propuneri de modificare privind calculul acestor pensii.

Ea a declarat că ”în România sunt 9 500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9 600 de lei, existând o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90 000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Discuția despre echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii trebuie în mod obligatoriu să includă o soluție pentru echilibrarea pensiilor de serviciu”.

După o nouă rundă de consultări, Ministerul Muncii va prezenta grupului de lucru pentru legile privind pensiile speciale, constituit la nivelul coaliției de guvernare, o variantă de proiect legislativ.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *