Nicușor Dan: Avem nevoie de 500-600 de milioane de lei pentru a putea cumpăra Elcen până la finalul acestui an

BUCURESTI - CONFERINTA - NICUSOR DAN - 15 MAR 2021

Primarul Capitalei Nicușor Dan a declarat joi că Primăria are nevoie de 500-600 de milioane de lei pentru a putea achiziționa Electrocentrale București (ELCEN) până la finalul acestui an, pentru a fuziona cu furnizorul de apă caldă al Bucureștiului, Termoenergetica (fosta RADET). El a precizat că a discutat cu prim-ministrul Florin Cîțu o posibilitate de ajutor de împrumut în acest sens.

Premierul demis Florin Cîțu și primarul Capitalei, Nicușor Dan, au avut o întâlnire joi la ora 12, pe fondul crizei facturilor la încălzire, după ce primarii marilor orașe au anunțat că majorarea prețurilor la gaze duce la creșterea facturilor pentru populație. În acest context, primarii au cerut ajutorul guvernului.

Nicușor Dan a afirmat că a cerut o soluție pentru orașele cu termoficare, una dintre ele fiind subvenționarea gazului astfel încât prețul de producție să scadă.

„Au fost două obiecte ale discuției. În primul rând subvenția. Săptămâna trecută a fost o întâlnire a prim-ministrului cu primarii, fiecare din primari a trimis necesarul. S-a pus în discuție care este o manieră echitabilă pentru toate orașele care au sisteme de termoficare, care este ajutorul echitabil din partea guvernului pentru toate aceste orașe. Am susținut și aici că soluția cea mai echitabilă este ca guvernul să intervină ca acel preț fixat de ANRE de producție, care este obligatoriu pentru toate sistemele orașelor care transportă și distribuie mai departe, să coboare. Adică anul trecut acest preț era cam 195 de lei, anul acesta este 380 de lei, așa cum a fost fixat de către ANRE. Ceea ce poate să facă guvernul, subvenționând gazul pe care acești producători de energie îl primesc, să scadă prețul de producție care este furnizat de către ANRE”, a spus el.

Nicușor Dan a precizat că un subiect de discuție a fost prețul gigacaloriei, primarul spunând că Primăria va continua să plătească două treimi din acest cost. „Până la 1 noiembrie 2021, pe Municipiul București, raportul era 2 la 1, două părți plătea primăria, o parte cetățeanul.
Raportul nu o să fie mai mic, Primăria o să plătească cel puțin 2 treimi”, a spus Dan.

Primarul Capitalei a mai precizat că al doilea subiect al discuției a fost intenția pe care municipalitate o are „deja de 15 ani” de a achiziționa Elcen.

„Noi suntem în București în situația în care avem un distribuitor de căldură – Termoenergetica, fostul Radet –  și un producător, Elcen. Am făcut pașii pentru a achiziționa Elcen pentru a avea un singur operator la nivelul Bucureștiului. Ne trebuie un avans de 30% din valoarea de 1,075 miliarde. Am discutat cu prim-ministrul o posibilitate de ajutor de împrumut astfel încât primăria să poată să achite. Tranșa de 30% înseamnă 325 milioane. Mai avem nevoie de niște bani pentru a stinge niște facturi curente. Deci undeva la 500-600 milioane. Termenul optim pentru ca această operațiune să aibă loc este finalul acestui an”, a spus primarul.

Primăria Capitalei încearcă unirea fostului RADET, actuala Termoenergetica, cu ELCEN de peste 10 ani, încă din vremea fostului primar Sorin Oprescu.

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *