O nouă inițiativă majoră a UE: șefa Comisiei Europene vrea construirea unei industrii europene a chipurilor. ”E o chestiune de suveranitate tehnologică, suntem dependenți de cele fabricate în Asia”

G4Media sept. 15, 2021 0 comentarii
cip chip cipuri semiconductor sursa TSMC

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat miercuri că va prezenta un Act european privind cipurile – o strategie a UE de dezvoltare, cercetare și producție a semiconductorilor. Miza acestei inițiative este reducerea dependenței de Asia.

”Acest lucru nu este o chestiune care ține doar de competitivitatea noastră. Este, de asemenea, o chestiune de suveranitate tehnologică (…) Trebuie să ne conectăm capacitățile de cercetare, proiectare și testare de talie mondială. Trebuie să ne coordonăm investițiile UE și cele naționale de a lungul lanțului valoric”, a spus Ursula von der Leyen în cadrul discursului privind starea Uniunii, susținut miercuri la Bruxelles.

Ea a făcut anunțul pe fondul crizei globale de semiconductori, care afectează puternic întregi sectoare industriale din UE și reduce perspectiva revenirii economice după pandemia de coronavirus.

”Tehnologia digitală nu poate exista fără cipuri. În prezent, întregi linii de producție funcționează deja la viteză redusă, în ciuda creșterii cererii, și asta din cauza deficitului de semiconductori. În timp ce cererea de la nivel mondial a explodat, cota Europei din întregul lanț valoric, de la proiectare la capacitatea de producție, a scăzut. Suntem dependenți de cipuri de ultimă generație fabricate în Asia. Prin urmare, acest lucru nu este o chestiune care ține doar de competitivitatea noastră. Este, de asemenea, o chestiune de suveranitate tehnologică. Așadar, haideți să ne concentrăm întreaga atenție pe această chestiune”, a spus șefa Comisiei Europene.

Cum va funcționa noua strategie? Von der Leyen a spus că investițiile UE și cele naționale de a lungul lanțului valoric trebuie coordonate pentru a crea împreună un ecosistem european al cipurilor de ultimă generație, care să includă producția. Astfel, ne vom asigura securitatea aprovizionării și se vor dezvolta noi piețe pentru tehnologiile europene revoluționare”. (Foto: TSMC)

Foto: TSMC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.