De luni, oamenii din cea mai mare parte a Marii Britanii vor putea merge la un bar sau restaurant și pot mânca în interior. Cu toate acestea, unele localuri preferate nu vor mai fi acolo: în ultimul an, mii de unități s-au închis, arată ultimele sondaje citate de BBC.
În Marea Britanie, există cu 9,7% mai puține restaurante din care să alegi, comparativ cu înainte de pandemie.
Datele din cel mai recent Monitor de recuperare a pieței de la CGA și AlixPartners sugerează că, deși multe pub-uri și baruri s-au luptat, de asemenea, pentru a supraviețui în pandemie, restaurantele s-au descurcat cel mai rău.
CGA și AlixPartners au măsurat impactul ultimelor 13 luni asupra pub-urilor și restaurantelor care dețin o licență de servire a alcoolului.
Privind numărul net de locații, odată ce toate închiderile și noile deschideri au fost luate în considerare, au descoperit că puburile din Marea Britanie se descurcau puțin mai bine decât sectorul restaurantelor.
Numărul de puburi care servesc mâncare a scăzut cu 4,2%. Barurile și puburile care servesc doar băuturi au scăzut cu 5,2%.
Dar, pe lângă scăderea de aproape 20% a localurilor de luat masa informale, barurile-restaurante, care reprezintă o parte mai mică a pieței globale de luat masa, au scăzut cu 9,6%.
Restaurantele generale, care sunt cea mai mare categorie de restaurante, au scăzut cu 10,2%.
Și în timp ce restaurantele care aparțin unor lanțuri mai mari au reușit uneori să se bazeze pe grupul financiar sau să negocieze acorduri cu proprietarii din întreaga afacere, operatorilor independenți le-a fost mai greu să supraviețuiască.
Sectorul restaurantelor se micșora deja înainte de pandemie, dar pierderile nete între 2017 și 2019 erau între 0,9% și 2,2% pe an, potrivit datelor CGA AlixPartners.
Multe dintre aceste pierderi anterioare au fost în sectoare aglomerate, cum ar fi barurile de burgeri. Însă pierderile din ultimul an au inclus întreprinderi cu viitor altfel promițătoare.
Local Data Company, care monitorizează schimbările de utilizare a proprietății în Anglia, Scoția și Țara Galilor, spune că cele mai mari pierderi nete au fost în restaurantele americane și italiene.