Plafonarea prețurilor și taxele suplimentare din Ungaria afectează moralul firmelor germane din această țară/ Germania este cel mai mare investitor străin din Ungaria

viktor orban, premier ungar, prim-ministru maghiar, conservator, ungaria Viktor Orbán

Plafonarea prețurilor pentru a limita inflația în creștere și taxele excepționale impuse de guvernul Ungariei au afectat sentimentul firmelor germane din această țară, arată un sondaj de opinie realizat miercuri în mediul de afaceri, scrie Reuters.

Germania este cel mai mare investitor străin din Ungaria, ceea ce a conferit un plus de rezonanță sondajului realizat de Camera de Comerț și Industrie germano-ungară.

Acesta a arătat că evaluarea cadrului de politică economică, a pieței forței de muncă și a infrastructurii s-a deteriorat, iar poziția relativă a Ungariei a scăzut și în regiune.

În general, firmele germane din Ungaria și-au evaluat perspectivele de afaceri ca fiind cele mai proaste din ultimul deceniu, deși planurile lor de investiții și de ocupare a forței de muncă s-au îmbunătățit ușor față de anul precedent, când Rusia și-a lansat invazia asupra Ucrainei vecine.

Indicele de încredere a mediului de afaceri al think tank-ului maghiar GKI a scăzut în aprilie la cel mai scăzut nivel de la începutul anului, fiind tras în jos de perspectivele mai slabe din industrie, comerț și servicii.

Aflat la putere din 2010, premierul naționalist Viktor Orban a introdus anul trecut plafoane pentru prețurile carburanților, ale alimentelor de bază și ale ratelor la creditele ipotecare pentru a ține în frâu inflația, care a depășit totuși 25% în ritm anual, de departe cea mai mare din Europa Centrală.

De asemenea, el a impus impozite excepționale pe “profiturile suplimentare” ale băncilor și ale marilor companii private pentru a ține în frâu deficitul bugetar în creștere.

“Măsurile de politică economică luate de la începutul anului 2022 au contribuit la o scădere a satisfacției”, se arată în sondaj.

“Acestea fie au impus sarcini mai mari asupra companiilor (cum ar fi “impozitele pe profit suplimentar”, fie au reprezentat o intervenție directă în mecanismele pieței (cum ar fi controlul administrativ al prețurilor).”

Companiile germane au fost, de asemenea, îngrijorate de întârzierile în ceea ce privește accesul Ungariei la finanțarea Uniunii Europene, pe fondul unei dispute privind standardele democratice, care a împiedicat lansarea investițiilor planificate, se arată în sondaj.

Potrivit acestuia, companiile germane se așteaptă ca salariile să crească în medie cu aproximativ 14% în acest an, în mare parte în conformitate cu nivelurile de anul trecut. Chiar și așa, Ungaria va continua să aibă al treilea cel mai mic cost al forței de muncă din UE, potrivit sondajului.

Viktor Orbán

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *