Platformă de Turism: Rezervările de vacanțe în România au “explodat” în iunie, ultima lună în care se puteau folosi tichete de vacanță neutilizate în anii trecuți/ Prețurile medii pentru o noapte de cazare au crescut cu 24% față de 2021

turism romania sighisoara

Acordarea voucherelor de vacanță pentru 2022 la început de sezon estival și expirarea tichetelor neutilizate din anii trecuți (din 2019 și 2020) la finalul lunii iunie au dus la o creștere accentuată a rezervărilor în ultimele săptămâni, arată o analiză a platformei hoteliere online Travelminit.ro. Numărul rezervărilor în iunie a crescut cu 140% în comparație cu anul trecut.

“În iunie, ultima lună în care mai puteau folosite tichetele din anii trecuți, rezervările pur și simplu au explodat”, arată cel mai recent raport al platformei.

„În decembrie 2021, Guvernul României a luat o decizie foarte inspirată pentru turismul național – aceea de a prelungi perioada de valabilitate a voucherelor din 2019 și 2020 până în luna iunie a acestui an, astfel încât mai mulți români să profite de ele pentru vacanțe în țară, o măsură menita să ofere un sprijin important turismului intern. Și exact așa s-a întâmplat, dovadă fiind cifrele recente, care au crescut semnificativ. De exemplu, numărul rezervărilor în iunie a crescut cu 140% în comparație cu anul trecut, iar asta se datorează faptului că a fost ultima lună în care au putut fi utilizate voucherele din anii trecuți. Turiștii nu au dorit să le piardă, așa că au rezervat rapid un sejur pe baza lor‟, spune Tímea Imecs-Ambrus, director de dezvoltare Travelminit.

Cardurile de vacanță pentru 2022 au început să fie încărcate încă din luna mai, în prag de sezon estival, ceea ce a dus la o creștere importantă a căutărilor pentru vacanțe în România, având în vedere faptul că voucherele pot fi folosite numai pe teritoriul țării noastre. Cei care beneficiază de ele vor putea profita de 1.450 de lei reducere la achiziția pachetelor turistice în țară, sumă decontată de statul român prin intermediul acestor vouchere.

“În același timp, luna iunie a fost una privilegiată grație tichetelor vechi, rămase neutilizate din 2019 sau 2020. Din dorința de a nu le pierde și de a nu irosi un sejur la preț accesibil, românii au profitat de ultimele zile în care le mai puteau folosi și au rezervat cazări pentru vară, în special pe litoral. Prin urmare, nu este deloc surprinzător faptul că operatorii din turism au înregistrat în iunie cea mai mare creștere din ultima perioadă”, spun reprezentanții platformei.

Cele mai căutate destinații

În ceea ce privește distribuția rezervărilor în iunie, datele Travelminit.ro evidențiază cele mai căutate destinații pe timp de vară: 35% dintre rezervări în marile orașe, 22% din rezervări pe litoral, 14% la munte și 12% în stațiunile balneoclimaterice.

Prețurile medii pentru o noapte de cazare în iunie au crescut cu 24% la nivel general față de 2021. De exemplu, prețul mediu pentru o noapte de cazare la mare a crescut de la 118 lei în 2021 la 143 de lei în 2022, o creștere cu 21% pentru litoral. La munte și în orașe creșterea este și mai mare: de la 98 la 118 RON pentru o noapte de cazare la munte (cu 25% mai mult) și de la 93 la 118 RON pentru o noapte de cazare în oraș (cu 26% mai mult).

Date INS: Creștere semnificativă în Turism în primele luni ale anului

Datele statistice arată o reînvigorare a turismului, încă de la începutul anului. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în primele patru luni ale anului au crescut cu 33,8% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Sosirile turiştilor străini au crescut la un procent de 13,5% din total. Sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au crescut cu 54,2% în luna aprilie față de aceeași lună a anului trecut, iar înnoptările cu 58,7%. În aceeași lună, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au crescut cu 188,7%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 136,9%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.